Bitcoin Gold

Wat is Bitcoin Gold?

Door een afsplitsing van Bitcoin via een fork is Bitcoin Gold (BTG) tot leven gekomen. Het heeft veel weg van Bitcoin zelf, alleen met een aantal verbeteringen. Een van die verbeteringen is het decentraal houden van de munt. Op de blockchain van Bitcoin hadden een groep gebruikers te veel macht over het mijnen van de Bitcoin en dit kwam niet ten goede voor de andere gebruikers.

We mogen dus niet spreken van een compleet nieuwe cryptocurrency, maar eerder een nieuwe versie van Bitcoin.

Hoe is Bitcoin Gold ontstaan?

Via een fork die eind oktober 2017 heeft plaats gevonden is Bitcoin Gold ontstaan uit Bitcoin. Een zo genoemde splintergroep in de Bitcoin community onder leiding van Bitcoin Gold Miners, wordt er gebouwd aan nieuwe blokken die beschikken over een nieuw algoritme die gebruik maken van Proof of Work. Het zal een nieuwe blockchain tot het gevolg hebben, dit zorgt voor een alternatief betalingsnetwerk en een nieuwe Bitcoin Gold crypto-munteenheid.

De fork die plaats vindt heeft betrekking op de transactiegeschiedenis van de oude blockchain. Dit zorgt ervoor dat mensen die Bitcoin in bezit hebben, door deze fork recht hebben op Bitcoin Gold.

Stel je hebt 2 Bitcoins in bezit, dan heb jij recht op 2 Bitcoin Gold. Het is verschild alleen wel per exchange hoe de Bitcoin Gold bemachtigd kan worden.

Welk doel dient de munt?

Bitcoin GoldBitcoin Gold maakt gebruik van het zogenoemde Equihash algoritme, dit algortime wordt o.a. ook gebruikt door Zcash. Het is zo ontworpen dat mining toegankelijk en rendabel blijft voor de gebruiker.

Bij Bitcoin is dit dusdanig uit de hand gelopen, dat men niet meer de mogelijkheid had om thuis via een degelijke pc Bitcoins te kunnen mijnen. Tegenwoordig zijn er hele centrums opgesteld met krachtige pc’s om de ingewikkelde sommen op de blockchain op te kunnen lossen om zo in bezit te komen van Bitcoins.

Door gebruik te maken van de blockchain waar Bitcoin Gold op draait, wordt het weer decentraal en toegankelijk voor iedereen om te kunnen mijnen. Zo was het eigenlijk ook bedoeld bij Bitcoin, maar helaas wilde een selecte groep te veel macht hebben binnen het mijnen van de Bitcoin zelf.

Monetair

Bitcoin Gold heeft een identiek aanbod zoals die van Bitcoin. Huidig zijn 17.048.187 munten in circulatie, wat ongeveer 81% is. De munten worden gemijnd via Proof-of-Work en in 2140 zal de laatste worden gemijnd.

Er sprake van een ingebouwd inflatiesysteem: de munten worden steeds moeilijker om te krijgen. Hierdoor zijn veel beleggers geïnteresseerd in de valuta. In tegenstelling tot de euro of de dollar, kan deze munt nooit meer worden bijgedrukt.

Waar kan je de munt verhandelen?

Bitcoin Gold is op het moment helaas niet direct te kopen op een platform via Ideal.

Het is wel mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in Bitcoin Gold.

Foto: iStock/bodnarchuk

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws