Cryptopedia
>- B >
- Bistroo (BIST)
Bistroo (BIST)
Bistroo is een nieuw food delivery platform in Nederland. En ook meteen een van de snelst groeiende platforms in de mondiale sector. Daarnaast is het het eerste food delivery platform met een eigen Crypto Token, genaamd BIST.
Hoe is Bistroo ontstaan?
Opgericht vanuit de Eindhoven Hightech Campus willen enkele knappe koppen de food delivery sector nogmaals in een hogere versnelling katapulteren. Bas Roos, de CEO van het platform, zegt er het volgende over:
Het idee achter Bistroo is ontstaan door het kijken naar hoe markten en ketens zijn ingericht, met name in de foodsector. Ik zag dat hier niet echt gezamenlijk georganiseerd wordt maar dat er altijd via een intermediaire partij wordt gewerkt die veelal te touwtjes in handen heeft.
Wat dit betreft is Bistroo niet heel veel anders dan andere crypto toepassingen. Het gaat hier wederom om de macht van de tussenpersoon terug te brengen. Roos vervolgt:
Hieruit kwam het idee voort om een infrastructuur te bouwen waarmee er direct-2-consumer producten verkocht kunnen worden. Om op deze manier ondernemers zelf de tools te geven om online te ondernemen, zonder ze te dicteren wat ze moeten doen.
Problemen die Bistroo met BIST oplost:
De tussenpersoon heeft ook in food delivery te veel macht. Dat uit zich in een aantal problemen. Denk aan te hoge marges, weinig vernieuwing, cluster concurrentie, beperkte loyalty en centrale bottlenecks.
Crypto lost dit allemaal op… en doet nog veel meer! Met crypto bekom je een volwaardige community tussen producenten en consumenten, waarbij niet de food delivery app het voor het zeggen heeft, maar de marktwerking van de token.
Waar zit de waarde van BIST?
Twee woorden: het gebruik! BIST is een utility token in het Bistroo platform. Hoe meer gebruik van BIST, hoe hoger de waarde van de token. Kortom, hoe meer omzet op Bistroo, hoe meer potentiële waarde voor BIST.
Leveranciers kunnen BIST bijvoorbeeld gebruiken om kortingen af te dingen, om kosten te besparen of om speciale deals te ontwikkelen voor specifieke doelgroepen. Consumenten kunnen aan de andere kant voordeliger af zijn met BIST doordat je er ook platformfees mee kan betalen of BIST verdienen door je data prijs te geven of een review te schrijven.
Wordt een platform in zo’n concurrerende industrie wel gebruikt?
Anders dan de meeste crypto projecten die lanceren, had BIST al een platform achter zich met stevig wat gebruik. Zeker voor crypto begrippen. De eerste cijfers van Bistroo liegen er niet om sinds oprichting in maart van 2020:
– 17.282 actieve gebruikers.
– 231 actieve leveranciers.
– 1,5 miljoen euro omzet.