Cardano

Wat is Cardano?

Cardano (ADA) is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, dat gecombineerd is met technische kennis van de ontwikkelaars. Dit heeft ertoe geleid dat de Cardano blockchain technologie veilig, flexibele en schaalbaar is, Dit moet het mogelijk maken dat het gebruikt kan worden door miljoenen mensen tegelijk.

De ontwikkelaars van de cryptomunt noemen het project de “3e generatie blockchain”. Het is een blockchain applicatie platform dat zich richt op schaalbaarheid, interoperabiliteit en duurzheidaam.

Hoe is Cardano ontstaan?

IOHK is het technologisch bedrijf achter Cardano. Het bedrijf is opgericht in 2015 door Charles Hoskinson oprichter van Ethereum, de CEO. Daar was hij werkzaam met o.a. Jeremy Wood. Jeremy was destijds operations manager bij Ethereum. Charles is het gelukt om Jeremy mee te nemen.

Samen zijn zij het ingenieursbureau IOHK begonnen om blockchains te bouwen voor academische instituties, overheden en bedrijven. Nu focust IOHK zich op het verder ontwikkelen van Cardano.

Welk doel dient de munt?

CardanoHet doel van Cardano is om veiligheid, schaalbaarheid en aanpasbaarheid te bieden. Zo hebben Bitcoin, Litecoin en Ethereum deze eigenschappen ook, maar combineert Cardano deze tot een en komt hierdoor sterker uit dan al deze coins bij elkaar.  Zo ligt de focus enorm op de veiligheid van het netwerk, deze veiligheid is onderzocht en getest door verschillende onderzoekers en goed gekeurd als veilig door hen.

Naast de enorme focus van veiligheid houdt de cryptomunt zich ook bezig met schaalbaarheid, hier wordt net zoals bij de cryptocurrency Stratis gebruik gemaakt van de zo genoemde side chains. Dit zijn chains die naast de hoofdchain kunnen draaien, waardoor de hoofdchain minder zwaar belast wordt. Op dit moment kan het netwerk 15 transacties per seconde uitvoeren en met de huidige ontwikkelingen is het straks mogelijk er 256 per seconde te doen.

Naast de veiligheid en schaalbaarheid is er nog een belangrijk punt waar Cardano zich mee bezig houdt en dat is aanpasbaarheid. Dit houdt in dat het voor Cardano heel gemakkelijk is om zich aan te passen. Zo deed Bitcoin er zo’n twee jaar over om alle grote problemen dat de coin had op te kunnen lossen en dit resulteerde zich alleen maar in hard forks.

Bij Cardano hoef je je hier geen zorgen om te maken, zij zijn zo ingericht dat er geen sprake hoeft te zijn van hard forks.

Monetair

Cardano heeft een maximaal aanbod van 45.000.000.000 munten. Huidig zijn 25.927.070.538 munten in circulatie, wat ongeveer 58% van het maximum is. De overige munten zullen middels Proof-of-Stake in circulatie komen.

Waar kan je de munt verhandelen?

ADA is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is Bitvavo. Er zijn echter nog meer platformen waar ADA direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in ADA.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws