Dogecoin

Wat is Dogecoin?

Dogecoin (DOGE) is een gedecentraliseerde en anonieme cryptocurrency. De munt maakt gebruik van dezelfde technologie als de Bitcoin blockchain en is een van de snelst groeiende cryptovaluta. De Dogecoin kan gebruikt worden in zogenaamde microbetalingen voor goederen en diensten of als fooi systeem en kent een grote cryptocurrency community.

Daarnaast is het mogelijk om de Dogecoin te verruilen voor andere valuta, zowel andere cryptocurrencies als traditionele valua’s als de Euro of de Dollar.

Hoe is Dogecoin ontstaan?

DogecoinOorspronkelijk begon Dogecoin als parodie op Bitcoin gebaseerd op de ‘Doge’ internet meme, maar inmiddels is Dogecoin ruim 1 miljard euro waard (2018). De munt werd gelanceerd in 2013 door Jackson Palmer en Billy Markus.

De oprichters wilde met de lancering van Dogecoin een groter demografisch publiek bereiken in tegenstelling tot Bitcoin. De munt is gebaseerd op Luckycoin, welke op haar beurt is afgeleid van de Litecoin.

Welk doel dient de munt?

Net zoals de bij Bitcoin is het mogelijk om Dogecoins te mijnen. Het maximum aantal Dogecoins is onbepaald, in tegenstelling tot Bitcoin en Litcoin die elk vaststaan voor 21 miljoen en 69 miljoen. Hierdoor ontstaat er geen schaarste van deze munt. Dogecoin ambieert om het ‘internet geld van het volk’ te worden, omdat wordt verwacht dat de Bitcoin in loop van tijd in prijs zal gaan stijgen.

Monetair

Dogecoin heeft een oneindig maximaal aanbod. Huidig zijn 114.560.183.402 munten in circulatie, wat ongeveer 41% is van de geschatte 280.853.172.058 munten die in 2050 in circulatie zullen zijn. Dogecoin maakt gebruik van Proof-of-Work. De opbrengst per blok dat wordt gemijnd is 10.000 DOGE en dit blijft zo. Er zal daarom sprake zijn van afnemende inflatie.

Waar kan je de munt verhandelen?

DOGE is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is AnycoinDirect Er zijn echter nog meer platformen waar DOGE direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in DOGE.

Foto: iStock/Adrian Black

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws