DASH

Wat is DASH?

Dash is een altcoin dat transacties tussen de ontvanger en verzender volledig veilig en anoniem kan versturen. Het is gebaseerd op de Bitcoin alleen veel sneller in het verwerken van transacties, omdat zij een effectievere manier hebben gevonden i.c.m. een lichtere blokketen. Zij noemen deze transactie verwerking ook wel InsantSend en zorgt ervoor dat betalingen direct worden verzonden en ontvangen. Het is ook mogelijk om semi-anonieme transacties uitvoeren via PrivateSend.

Hoe is DASH ontstaan?

Dash heette in januari 2014 nog DarkCoin en is opgericht door Evan Duffield met als voornaamste doel transacties volledig privé te maken. Duffield is een software developer die voorheen heeft gewerkt bij bedrijven als Hawk Financial Group, iAcquire en Wells Fargo Bank.

Duffield maakte hierbij gebruik van het zogenaamde DarkSend systeem. In maart 2015 kreeg DarkCoin een rebranding en is verder gegaan onder de naam Dash. Hierbij is ook het transactiesysteem DarkSend overgegaan op de naam InstantSend.

Welk doel dient de munt?

DashDash is een digitale valuta waarin privacy centraal staat en transacties per direct bevestigd worden. Waarbij Bitcoin iedere transactie in de blockchain zichtbaar wordt voor iedereen. Zorgt InstantSend ervoor dat alle transacties anoniem blijven en is het onmogelijk om deze transacties te achterhalen. Net zoals fysieke cash transacties anoniem zijn is Dash dit ook en wordt het ook wel het digitale geld genoemd (Digital Cash à DASH) genoemd van de cryptocurrency’s.

De transacties die gedaan worden via DASH worden met de InstantSend technologie direct bevestigt op de decentrale netwerken waar de munt van gebruik maakt. Deze servers worden ook wel Masternodes genoemd. Hier draaien zo’n 4100 computers op die 24/7 aan het draaien zijn om wallets bij te houden en beslissingen nemen of de transactie wel of niet valide is. Doordat al deze transacties zo snel bevestigd kunnen worden hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van miners.

Waar DASH eigenlijk het meest om bekend staat is hun community. Er gaat 10% van de transactie fee direct naar de zogenaamde DASH treasury (ook wel de schatkist van de community). Deze treasury wordt gebruikt voor financiering en ontwikkeling van projecten die binnen DASH lopen. Zo kunnen leden binnen de community voorstellen om een bepaalde functie te ontwikkelen binnen DASH of er kan een campagne gestart worden. Vervolgens kan er worden gestemd door de community om deze ontwikkelingen en of campagnes door te laten gaan. Zo is de munt niet afhankelijk van bijvoorbeeld donaties of vrijwilligers om zicht verder te kunnen ontwikkelen.

Monetair

Dash heeft een maximaal aanbod van 18.900.000 munten. Huidig zijn 8.084.784 munten in circulatie, wat ongeveer 43% van het maximum is. Er wordt gebruik gemaakt van Proof-of-Work en er is sprake van afnemende inflatie.

Waar kan je de munt verhandelen?

DASH is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar DASH direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in DASH.

Foto: iStock

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws