FUD

Wat betekent FUD?

FUD is de afkorting voor Fear, Uncertainty and Doubt. Ofwel angst, onzekerheid en twijfel. De term is een marketingterm en stamt uit de jaren ‘70. Tegenwoordig komt de term veel voor in de cryptowereld. Vaak worden critici van cryptomunten beschuldigd voor het zaaien van FUD.

Het zaaien van angst en twijfel heeft als doel om consumenten of bedrijven af te laten zien van een aankoop. Doordat men deze gevoelens zaait ontstaat er twijfel bij de consument over een bepaald product. Wanneer er genoeg twijfel is zal de consument de aankoop van een product uitstellen. FUD wordt dus gebruikt om bepaalde producten af te kraken.

Het ontstaan van FUD

FUD is bedacht door Gene Amdahl, een oud IBM medewerker. Hij omschreef de term als een van de voornaamste manieren waarop IBM producten aan de man bracht. Daarna is het veel door Mircosoft gebruikt, maar ook door Google en Apple. Zo heeft Google ooit Android veel mooier voorgespiegeld dan het eigenlijk was. Hiermee zaaide het twijfel over de producten van Apple waardoor de Android telefoons een groter marktaandeel kregen.

FUD en cryptomunten

FUDFUD wordt ook veel gebruikt door sceptici van cryptomunten. Een Bitcoin sceptici zegt bijvoorbeeld dat de Bitcoin een fundamentele waarde heeft van 0 of dat het einde van de Bitcoin snel nadert. Terwijl de sceptici hiervoor geen valide argumenten geeft en zich niet heeft ingelezen over de functies van cryptomunten.

Dit kan bij bepaalde investeerders voor de gevoelens van angst, onzekerheid en twijfel zorgen. Hierdoor zullen deze investeerders hun cryptomunten verkopen. Wanneer genoeg investeerders deze gevoelens hebben en munten verkopen, zal de prijs van een cryptomunt dalen.

Niet al het negatieve nieuws rond cryptomunten is FUD. Alhoewel, vaak wordt negatief nieuws weggewuifd met FUD. Bepaald negatief nieuws, zoals de ICO ban in China, had wel degelijk een fundamenteel negatief effect op de waarde van cryptomunten. Daarom is niet alle negatieve publiciteit over cryptomunten FUD.

Foto: iStock/IvelinRadkov

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws