FOMO

Wat betekent FOMO?

FOMO is de afkorting van Fear Of Missing Out. Dit is het gevoel van een persoon dat men bang is om iets te missen. Dit kan betrekking hebben op Social Media, op een feest of op de crypto markt. Het FOMO gevoel wordt vaak aangewakkerd door de succesverhalen van de medemens. Personen om je heen vertellen succesverhalen over hoe grappig dat filmpje op Social Media wel niet was of over hoe rijk ze wel niet zijn geworden door het kopen van cryptomunten.

De angst om iets goeds te missen is heel natuurlijk bij mensen en is een psychologische tekortkoming van het brein. Mensen laten zich eenmaal leiden door gevoelens en emoties.

Financiële markten en FOMO

Wanneer men belegt in de financiële markten of in de crypto markten moeten de gevoelens en emoties zoveel mogelijk buitenspel worden gezet. Op het gevoel beleggen zal vrijwel zeker eindigen met verlies.

Beleg daarom alleen in iets waarvan je weet wat het is en beleg dus niet op basis van een succesverhaal van je buurman. Of beleg op basis van het succesverhaal, maar lees je eerst in over het product en bepaal daarna of het voor jou geschikt is.

Voorbeeld Bitcoin

FOMOFOMO wordt vaak veroorzaakt door de media. Media berichten over succesverhalen van beleggers. Bijvoorbeeld de vele crypto-miljonairs die zijn ontstaan. Mensen willen ook miljonair worden en zien dat de koers van de Bitcoin stijgt. Men weet nog niet zeker of men in de Bitcoin moet beleggen. Na 3 weken van prijsstijging besluit men toch maar te beleggen in de Bitcoin. Men wil immers de verdere prijsstijging niet missen, the fear of missing out.

Alleen op het moment dat men heeft gekocht, daalt de prijs. Nu ontstaat er angst, want men had op een verdere koersstijging gegokt. De prijs van de Bitcoin herstelt echter weer snel en men is opgelucht. De gedachte ‘ik ga toch rijk worden’ heerst. Na 2 weken van stijgende koersen en een goed gevoel daalt de prijs weer – zelfs meer dan de vorige keer. Wanneer men de emoties laat leiden, zullen de bitcoins worden verkocht. Er heerst namelijk angst dat de koers nog verder gaat dalen. Wanneer de koers toch weer herstelt en verder stijgt, zal men spijt hebben dat men heeft verkocht. Er bestaat zo het risico dat de hele cirkel weer van voor af aan begint.

Hoe voorkom je het FOMO gevoel?

Het FOMO gevoel kan niet volledig worden voorkomen. Het is immers een natuurlijk menselijk gevoel. Men kan wel het FOMO gevoel verminderen door niet te veel waarde te hechten aan succesverhalen van anderen. Je kan door een succesverhaal best geïnteresseerd raken, maar doe eerst goed onderzoek voordat je iets koopt.

Foto: iStock/Ildo Frazao

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws