Lisk

Wat is Lisk?

Lisk (LSK) heeft veel weg van de cryptocurrency Ethereum. De cryptomunt maakt het namelijk ook mogelijk om gedecentraliseerde applicaties te laten ontwikkelen op hun blockchain. Lisk onderscheidt zich hierin ten opzichte van Ethereum, omdat het niet gebruikt maakt van de hoofdblockchain waar het op draait, maar van de zogenoemde ‘’side blockchains’’.

Wanneer een gedecentraliseerde applicatie is ontwikkeld dan wordt het geplaatst op de side blockchain en maakt alleengebruik van de hoofdblockchain als dat nodig is. Dit heeft als voordeel dat de hoofdblockchain ontzien wordt en verhoogd hiermee zijn capaciteit op het netwerk.

Hoe is Lisk ontstaan?

Max Kordek en Oliver Beddows zijn de oprichters van Lisk. Begin 2016 zijn ze via een ICO gelanceerd en wisten ze 14.000 Bitcoins in te zamelen als investering om Lisk verder door te kunnen ontwikkelen. Max was eerder werkzaam voor een ander project genaamd Crypti. Echter ontstond er onenigheid binnen het team en viel hierdoor uit elkaar. De betrokken van het project Crypti eindigden in 2 teams en gingen verder met nieuwe projecten als Lisk en ARK. Oliver Beddows heeft meer dan 15 jaar ervaring als full stack developer en heeft al meer dan tientallen apps ontwikkeld over de hele wereld.

Welk doel dient de munt?

LiskLisk wilt het mogelijk maken om transacties te kunnen doen binnen het platform, maar het belangrijkste is om Dapps te ontwikkelen, dit zijn gedecentraliseerde applicaties, zoals bijvoorbeeld games. Ook maakt Lisk gebruikt van slimme contracten.

Het grote voordeel van Lisk ten opzichte van Ethereum is dat het gebruikt maakt van Javascipt, dit een bekende ontwikkelingssoftware waar honderdduizenden programmeurs bekend mee zijn. Ethereum maakt gebruik van de software Solidity, het grote nadeel is dat maar ongeveer 10.000 programmeurs bekend zijn met deze codetaal.

Naast gebruik te maken van Javascript heeft Lisk de visie om buiten de codetaal om, het hele proces om Dapps te ontwikkelen zo makkelijk mogelijk te maken. Dit zou een unieke en soepele user experience worden in combinatie met een toegankelijke codetaal. Als Lisk dit voor elkaar krijgt is het mogelijk dat dit gaat zorgen voor massa adoptie.

Monetair

Lisk heeft een onbepaald maximaal aanbod. Huidig zijn 106.155.276 in circulatie, wat ongeveer 45% is van de 234.327.047 munten die in 2050 in circulatie zijn. Lisk maakt gebruik van Proof-of-Stake en er zal sprake zijn van afnemende inflatie.

Waar kan je de munt verhandelen?

LSK is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar LSK direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in LSK.

Foto: iStock/ismagilov

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws