Litecoin

Wat is Litecoin?

Litecoin (LTC) is een afsplitsing (fork) van Bitcoin. De afsplitsing heeft plaats gevonden op 13 oktober 2011, het is hiermee ook de eerste afsplitsing die heeft plaats gevonden in de cryptocurrency. LTC is een cryptocurrency die is ontwikkeld als een alternatief voor Bitcoin en wordt ook wel het zilver genoemd waar Bitcoin het goud is op de cryptomarkt. Het heeft in totaal een uitgifte van 84 miljoen stuks dat is vier keer zoveel dan de uitgifte van Bitcoin die maar tot 21 miljoen stuks gaat.

Hoe is Litecoin ontstaan?

Voormalig Google-werknemer Charlie Lie die tevens Director of Engineering bij Coinbase is geweest, heeft Litecoin geïntroduceerd in 2011 door een afsplitsing (fork) toe te passen op de Bitcoin. Hij heeft een actieve rol in Litecoin in vergelijking met de oprichter van Bitcoin Satoshi Nakamoto die na zijn ontwikkeling in Bitcoin met de noorderzon is vertrokken.

Welk doel dient de munt?

LitecoinLitecoin heeft de focus op het verbeteren van de transactie snelheid, waarin Bitcoin op dit moment elke 10 minuten een nieuwe blok heeft, kan Litecoin dit elke 2,5 minuten. Het maakt gebruik van de Segwit en Lightning Network hierdoor heeft Litecoin de mogelijkheden om uit te groeien tot een volwaardige cryptocurrency.

In 2018 is Litecoin van start gegaan om slimme contracten te verwerken in hun blokchain. Dit zal gebruikt kunnen worden voor het herstellen van wallets en of wanneer een gebruiker zijn private key is verloren.

Monetair

Litecoin heeft dus een maximaal aanbod van 84.000.000 munten. Huidig zijn er 56.644.513 in circulatie, wat ongeveer 68% van het maximum is. Net als Bitcoin is er bij Litecoin sprake van afnemende inflatie door de jaren heen.

Waar kan je de munt verhandelen?

LTC is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar LTC direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in LTC.

Overig

Charlie Lee heeft aangekondigd te stoppen met de verdere ontwikkeling van Litecoin en heeft naar eigen zeggen al zijn Litecoin van de hand gedaan. Dit omdat hij erg actief is op Twitter en ervan beschuldigd wordt dat hij de markt zat te manipuleren met zijn tweets. Charlie zou volgens geruchten onder druk werden gezet door Facebook en Amazon, omdat zij een eventuele samenwerking aan wilden gaan met het netwerk van Litecoin. Door alles te verkopen en nu van de zijlijn toekijkt wil hij objectief overkomen en zo belangenconflicten vermijden.

Foto Credit: Flickr/BTC Keychain

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws