Limit Order

Wat is een Limit Order?

Een limit order is een order die wordt uitgeoefend wanneer de koers de limiet van de order bereikt. De order wordt dus niet meteen uitgevoerd. Een limit order kan zelfs nooit worden uitgevoerd wanneer de limiet niet wordt bereikt in de tijd dat de order loopt. Men kan namelijk zelf instellen hoelang de order van toepassing is. Een limit order kan worden onderverdeeld in een limit buy order en een limit sell order.

Een limit order kan erg handig zijn wanneer men een bepaalde prijstarget in gedachte heeft. Door een limit order te plaatsen hoeft men de koers minder nauwlettend in de gaten te houden. Een limit order oefent zichzelf uit wanneer er aan de voorwaarde van prijs wordt voldaan.

Limit buy order

Een limit buy order is een order waar men een effect koopt tegen een maximale prijs. De koers van een cryptomunt is bijvoorbeeld €10,-. Ik wil de cryptomunt alleen kopen als deze €8,- is of lager. Ik kan nu wachten met een order plaatsen totdat ik zie dat de koers van de cryptomunt €8,- of lager is. Of ik plaats meteen een limit buy order van €8,-. Nu weet ik zeker dat ik de market dip niet mis en hoef ik de koers niet nauwlettend in de gaten te houden. De limit buy order zal worden uitgeoefend wanneer de prijs van de cryptomunt €8,- of lager is.

Limit sell order

Een limit sell order is het tegenovergestelde van een limit buy order. Het is een order waarbij men een effect koopt tegen een minimale prijs. De koers van een cryptomunt is €10,-. Ik wil de cryptomunt alleen verkopen als deze €12,- is of hoger. Ik kan nu wachten met een order te plaatsen totdat ik zie dat de koers van de cryptomunt €12,- of hoger is. Of ik plaats meteen een limit sell order van €12,-. De limit buy order zal worden uitgeoefend wanneer de prijs van de cryptomunt €12,- of hoger is.

Combinatie van beide

Limit OrderLimit buy en sell orders kunnen ook gecombineerd worden. Dit wordt een ‘conditional order’ genoemd, dit werkt als een als/dan situatie. Als de buy order is uitgeoefend, dan gaat de sell order van kracht. Een ‘conditional order’ kan erg handig zijn.

We nemen het voorbeeld wanneer de prijs van een cryptomunt €10,- is. Ik plaats een limit buy order op €8,- en plaats vervolgens een limit sell order op €12,-. Wanneer de koers van €10,- naar €8,- of lager dipt en vervolgens naar €12,- of hoger piekt, maak ik een winst van ongeveer €4,-.

Echter, als de prijs nooit onder de €8,- of lager dipt, zal de limit sell order nooit worden uitgeoefend.

Bron: Investopedia

Foto: iStock/FeelPic

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws