Monero

Wat is Monero?

Monero (XMR) is een digitaal betaalsysteem op basis van blockchain technologie en ook een cryptocurrency. Momenteel is Monero de grootste anonieme cryptocurrency en onderscheidt het zich door 100% financiële privacy te bieden en maakt transacties niet traceerbaar in de blockchain. Daarom is het ook geen verassing dat deze cryptocurrency erg populair is onder criminelen.

Hoe is Monero ontstaan?

In oktober 2013 is Monero opgericht door een onbekende oprichter. Monero betekent ‘munt’ in Esperanto, een politiek neutrale taal die gemakkelijk te leren is door iedereen over de hele wereld.  De cryptocurrency kreeg al snel een grote fanbase en is door verschillende getalenteerde developers overgenomen.

Welk doel dient de munt?

MoneroMonero heeft als doel betalingen via hun blockchain technologie te verrichten zonder dat hierbij duidelijk wordt wie de verzender is, de ontvanger en zelfs de transacties zijn niet traceerbaar. Dit doen ze door gebruik te maken van ‘’ring signatures’’ en ‘’stealth’’ adressen om zo de privacy van de afzenders en ontvangers te kunnen waarborgen.

De ring signatures combineren de account keys van de gebruikers met publieke keys van de Monero blockchain om zo een “ring” van ontvangers en zenders te creëren, hierdoor is het bijna onmogelijk om een transactie te linken aan een bepaalde gebruiker.

Monetair

Monero heeft een onbepaald maximaal aanbod. Huidig zijn 16.056.088 munten in circulatie, wat ongeveer 71% is van de 22.482.673 munten die in 2050 in circulatie zullen zijn. Monero maakt gebruik van Proof-of-Work en vanaf munt nummer 18.400.000 zullen er ieder jaar 157.000 munten bij komen.

Waar kan je de munt verhandelen?

XMR is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar XMR direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in XMR.

Foto: iStock/Adrian Black

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws