Margin trading

Wat is margin trading?

Margin trading is het beleggen met geleend geld. Beleggen met geleend geld wordt ook wel ‘leverage’ genoemd. Er kunnen zo zeer hoge rendementen worden behaald, zelfs in de traditionele aandelen handel. Echter is het risico op een 100% verlies van het kapitaal ook zeer groot. Daarom wordt margin trading als risicovol gezien. Een broker of een handelsplatform biedt vaak de mogelijkheid tot margin trading.

Het geld dat men in het margin account moet storten wordt de margin genoemd. Deze dient als borg voor het geld dat men leent van de broker of handelsplatform.

Hoe werkt margin trading?

Margin tradingVoor margin trading zal men eerst de hefboom moeten bepalen. Deze hefboom kan bijvoorbeeld 10 zijn. Dit betekent wanneer men €10.000,- heeft men €100.000,- leent van de broker of van het handelsplatform waar men handelt.

Stel men gokt op een koersstijging van de Ethereum. Er wordt gehandeld in ETH/EUR. We gaan er van uit dat Ethereum een koers heeft van €1.000,-, dus men krijgt 100 ethers in het margin account gestort. Daarnaast heeft men zelf al €10.000,- eigen kapitaal, deze staat in het margin account en dient als borg. Men kan de margin positie alleen sluiten door de ethers te verkopen voor euro’s.

Wanneer de koers van Ethereum daalt zal men het eigen kapitaal aan moeten vullen, zodat men met de lagere koers van Ethereum toch het geleende geld kan terugbetalen. Dit wordt ook een ‘margin call’ genoemd. Wanneer men het eigen kapitaal niet aanvult, zal de broker de margin positie automatisch sluiten.

Scenario van winst

Na verloop van tijd stijgt de koers van Ethereum naar €1.200,-. Dit is een koersstijging van 20%. Wanneer men de margin positie sluit door de ethers te verkopen voor euro’s heeft men €120.000,- en houdt men €20.000,- over. Dit is een rendement van 200% op een koersstijging van 20%.

Scenario van verlies

Stel dat de koers van Ethereum na verloop van tijd naar €950,- daalt. Een koersdaling van 5%. Dit zal als gevolg hebben dat de 100 ethers die men heeft geleend €95.000,- waard zijn. Men zal nu een ‘margin call’ krijgen en men zal €5000,- bij moeten leggen in het margin account om de positie open te houden.

Scenario van volledig verlies

Stel de koers van Ethereum daalt naar €900,-, een koersdaling van 10%. Dit heeft als gevolg dat de 100 geleende ethers €90.000,- waard zijn. Men zal meteen de €10.000,- borg in het margin account moeten gebruiken om het verlies van de koersval te dekken. In dit geval zal men zijn volledige inleg kwijt zijn. Met een hefboom van 10 heeft een koersdaling van 10% een verlies van 100% als gevolg.

Margin trading is daarom zeer risicovol en vergroot de volatiliteit. Bij producten (zoals cryptomunten) die al en hoge volatiliteit van zichzelf hebben, moet men nog beter opletten. Gebruik daarom geen of een beperkte hefboom wanneer men in cryptomunten handelt.

Foto: iStock/FeelPic

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws