NEM

Wat is NEM?

NEM staat voor “New Economy Movement’’ en is een project dat is ontstaan vanuit de idealistische doelstelling om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Daarbij is het meer dan alleen een cryptocurrency het is een platform dat berichten kan versturen, betalingen kan verzenden en het creëren van virtuele goederen en nog veel meer.

NEM maakt gebruik van een eigen cryptomunt, de XEM, maar beschikt o.a. ook over een p2p-communicatiesysteem. De valuta heeft een van de grootste marktkapitalisaties en is populair vanwege onder andere de unieke manier van transactiebevestiging, waarvoor geen hoge energiekosten en dure hardware benodigd is.

Hoe is NEM ontstaan?

NEM is ontwikkeld in Japan in 2014 door UtopianFuture dit is een persoon die erg actief is geweest op het fora zoals ‘’Bitcoin talk forum’’. Hij was destijds enorm onder de indruk van de cryptocurrency NXT en wilde dit zelf met NEM een verbeterde versie ervan maken. Het wordt verhandeld op een van de grootste handel platform in Japan samen met bitFlyer en Coincheck. In 2016 heeft NEM de zogenaamde NanoWallet uitgebracht. Zo is NEM van de lokale markt in Japan overgegaan in een internationale cryptovaluta.

Welk doel dient de munt?

NEMNEM heeft als doelstelling transacties te bevestigen op de blockchain, waarbij geen hoge energiekosten of dure hardware bij komen kijken. Er wordt gebruik gemaakt van de techniek PoI (Proof of Importance). Deze techniek dient het netwerk veilig te houden en zorgt ervoor dat de blockchain niet gemanipuleerd kan worden.

Waar de meeste cryptovaluta’s gebruik maken van blockchains die de techniek PoW (Proof of Work) toepassen. Dit is een techniek waarbij computers ingewikkelde rekensommen moeten proberen op te lossen (dit wordt mining genoemd) en een beloning (in de vorm van cryptocurrency) krijgen wanneer het juiste antwoord gevonden is. Deze sommen worden steeds ingewikkelder om op te lossen en hier wordt elke dag steeds meer rekenkracht voor gevraagd. Wat resulteert in meer en krachtige hardware die meer energie verbruikt.

NEM bevestigt transacties op basis van hoe belangrijk een node is. Elke node heeft een dynamische vertrouwens-score, gebaseerd op zijn succes ratio op het netwerk. Om te voorkomen dat de blockchain gemanipuleerd raakt met valse informatie, wordt er alleen maar naar de belangrijke nodes geluisterd. Deze techniek heet PoI (Proof of Importance). Deze nodes communiceren met elkaar wanneer er een transactie heeft plaats gevonden. In ruil voor het delen van deze informatie, ontvangen de nodes een vergoeding in de vorm van een deel van de transactiekosten. Dit wordt ook wel harvesting genoemd.

Monetair

NEM heeft een maximaal aanbod van 8.999.999.999 munten. Huidig zijn al deze munten in circulatie.

Waar kan je de munt verhandelen?

NEM is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar NEM direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in NEM.

Foto: iStock/suphakit73

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws