Node

Wat is een node?

Een node is een computer binnen een netwerk, dus ook binnen een cryptonetwerk, zoals een blockchain. In een cryptonetwerk, zoals die van de Bitcoin, zijn er verschillende soorten nodes. Bijvoorbeeld nodes die alleen bitcoins opslaan, zoals een hardware of software wallet. Of nodes die transacties valideren, zoals full nodes. Of nodes die bitcoins delven, oftewel miners.

Belangrijk aan de nodes is dat ze allen onafhankelijk van elkaar functioneren. Daarom hebben cryptomunten een decentraal karakter. Nodes zorgen ervoor dat het crypto-netwerk functioneert en wie ze bestuurd kan zelfs invloed hebben over het beleid van een cryptomunt. Hoewel dat niet altijd het geval is.

De functie van een node

NodeNodes laten een crypto-netwerk functioneren door transacties goed te keuren, de blockchain uit te breiden en/of door te stemmen over belangrijke beslissingen met betrekking tot het beleid. Nodes die de blockchain uitbreiden kunnen verschillende vormen aannemen. Dat ligt aan het consensus protocol van een netwerk. Want bij Proof-of-Stake cryptomunten zijn de stakers deze nodes en bij Proof-of-Work cryptomunten zijn de miners deze nodes.

Daarnaast zijn nodes erg belangrijk voor de mate van decentraliteit van een netwerk. Hoe meer full nodes een netwerk heeft, dus nodes die transacties op de blockchain valideren, hoe decentraler een netwerk is. Ook is de verdeling van staker- of minernodes belangrijk voor de mate van decentraliteit.

Dus hoe minder nodes, hoe zwakker een cryptomunt is.

Naast de veiligheid die nodes bieden, krijgen ze er ook iets voor terug. Dat hoeft overigens niet altijd. Full nodes op het Bitcoin-netwerk opereren namelijk volledig vrijwillig, ze verdienen geen bitcoins. Andere nodes, zoals de miners, verdienen wel aan het netwerk. Want ze delven bitcoins en verdienen aan transactiekosten. Op een Proof-of-Stake netwerk verdienen de stakernodes weer.

Foto: iStock/chaofann

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws