Price Target

Wat is een Price Target?

Een price target is een voorspelling van de prijs van bijvoorbeeld een aandeel. Vaak doet een financieel analist of adviseur deze voorspelling. Een price target wordt in het Nederlands het koersdoel genoemd. Het koersdoel geeft aan waar de prijs naartoe gaat in een bepaalde tijd. Het is ten alle tijden slechts een inschatting van een persoon. Daarom is er een grote kans dat het koersdoel niet precies wordt behaald, maar de prijs wel in de buurt komt van het koersdoel.

Hoe komt men tot een Price Target?

Price targetEen financieel analist of adviseur maakt een koersdoel op basis van Technische Analyse en/of Fundamentele Analyse.

Bij Technische Analyse bestudeert de analist een grafiek van de prijs en stelt op basis daarvan een doel waar de prijs naar alle waarschijnlijkheid toe zal gaan.

Bij Fundamentele Analyse weegt een analist economische factoren die vraag en aanbod naar een product zullen beïnvloeden en zo zal de analist tot een koersdoel komen.

Voorbeeld: Vraag en aanbod van olie

Stel dat de huidige prijs van een vat olie €60,- is. Het gaat goed met de economie en men verwacht dat door de economische groei de vraag naar olie zal stijgen. Het koersdoel van de analist is daarom €70,-. Totdat men een zeer grote bron met olie ergens in de wereld vindt. Er zijn plannen om deze in rap tempo op te pompen. Door deze vondst zal het aanbod van olie hard stijgen en daarom verlaagt de analist het koersdoel van olie naar €50,-.

Foto: iStock/FeelPic

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws