Pump en dump

Een pump en dump is een manier van koersmanipulatie. Het is een tactiek die vooral op cryptovaluta of tokens wordt toegepast met een lage marktkapitalisatie en lage liquiditeit. Van deze cryptovaluta of tokens zijn de koersen namelijk makkelijker te manipuleren.

Hoe werkt een pump en dump?

Pump en Dump

Een pump en dump gaat als volgt in zijn werk: Het team achter de pump en dump koopt een willekeurige cryptovaluta of token goedkoop in. Wanneer het team genoeg van deze heeft gekocht gaat het team de aangekochte cryptovaluta hypen. Dit doet men vaak via Telegram groepen of via Facebook.

De mensen die worden bereikt met deze hype denken dat ze rijk kunnen worden wanneer ze de cryptovaluta kopen. Dus mensen kopen de cryptovaluta. Omdat de cryptovaluta nu gehyped is en mensen kopen, stijgt de koers. Het team achter de pump en dump verkoopt hun aangekochte cryptovaluta wanneer de koers een bepaald doel bereikt. Hierdoor daalt de koers hard. Veel mensen die in de pump en dump zijn gestapt verkopen daarom ook hun cryptovaluta in paniek. Vaak tegen grote verliezen.

Hoe herken je een pump en dump?

Kleinere cryptovaluta’s zijn kwetsbaar voor pump en dumps. Een pump en dump is vaak te herkennen aan het koersverloop van de cryptovaluta of token.

In het begin van de pump en dump staat de koers relatief laag waarna er een fikse koersstijging volgt met daarna een scherpe koersdaling. Vraag je af of het een pump en dump is, als er geen fundamenteel nieuws is dat deze koersstijging rechtvaardigt

Wat zeggen experts?

80 tot 90 procent van de mensen verliest geld met pump en dumps en denken het de volgende keer beter te doen. In veel gevallen lukt dit de volgende keer ook niet. Het wordt een soort gokverslaving.

“Je blijft maar geld verliezen tot je niks meer hebt en de organisator speelt alles klaar als een crimineel, omdat hij niet alleen profiteert om als eerste te kopen, maar hij legt andere mensen de groep ten laste”, Chris Koener, een altcoin expert en veteraan trader.

Bron: Bitcoins & Altcoins, The Outline

Foto: iStock/Grindi, Tradingview

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws