Siacoin

Wat is Siacoin?

Siacoin (SC) is een blockchain technologie die gebruik maakt van servers en opslagcapaciteiten, zoals harde schijven bij particulieren thuis. Het maakt gebruik van cryptografische beveiligde slimme contracten die versleuteld zijn. Dit maakt het mogelijk dat derde partijen er niet bij kunnen en niet kunnen inzien wat er opgeslagen wordt op deze harddisks of servers.

Siacoin wilt hiermee een gedecentraliseerd netwerk van datacenters die samen het werelds snelste, goedkoopste en veiligste cloud-opslagplatform vormen.

Hoe is Siacoin ontstaan?

Siacoin is een cryptocurrency en blockchain technologie (Sia) die op een hackathon in 2013 is uitgevonden door David Vorick en Luke Champine van het bedrijf Nebulous.

Het Sia-platform is live gegaan in 2015 dit is Nebulous Inc. gelukt doordat zij financiële steun hebben gekregen van grote investering partijen, waaronder First Star Ventures en INBlockchain.

Ondertussen werkt er een heel team 24/7 aan het Sia-platform waarbij David Vorick de CEO is. Hij is tevens Co-Founder & Core Developer net zoals Luke Champine.

Welk doel dient de munt?

SiacoinSiacoin heeft als doel ’s werelds grootste datacenter te bouwen voor cloud opslag. Volgens Siacoin heeft iedereen ongebruikte opslagruimte op zijn harddisks staan. Door deze ongebruikte opslag open te stellen tegen een bepaalde prijs voor anderen, kan iedereen ter wereld gebruik maken van deze cloud opslag. Het is dus een win win situatie, je kunt verdienen door je ongebruikte opslagruimte te verhuren en wanneer je opslagruimte te kort komt kan je via het Sia-platform gebruik maken van opslag via de cloud tegen goedkopere prijzen dan de huidige aanbieders.

Zo zegt Sia dat 1TB aan opslag via Sia ongeveer $2 per maand, terwijl dit bij bijvoorbeeld Google, Amazon, Apple en Microsoft al 10 dollar is.

Doordat alle gegevens en bestanden cryptografisch versleuteld zijn hoef je als gebruiker je geen zorgen te maken wat er met jouw gegevens op anders mans harddisk gebeurt. De verhuurder van de opslag weet niet waar de gegevens staan opgeslagen op zijn harddisk en kan er op geen enkele manier bij.

Monetair

Siacoin heeft een oneindig maximaal aanbod. Huidig zijn 34.621.275.150 munten in circulatie, wat ongeveer 38% is van de geschatte 90.979.635.000 munten die in 2050 in circulatie zullen zijn. Nieuwe munten zullen gemijnd worden middels Proof-of-Work. Er zal sprake zijn van afnemende inflatie waar uiteindelijk de opbrengst per blok 30.000 SC zal bedragen.

Waar kan je de munt verhandelen?

SC is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is Etoro. Er zijn echter nog meer platformen waar SC direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in SC.

Foto: iStock/Zapp2Photo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws