Shilling

Wat is shilling?

Shilling is een tactiek die wordt gebruikt om de populariteit en daarmee de waarde van een aandeel of een cryptomunt te laten stijgen. Bij de shilling tactiek wordt een persoon betaalt om een cryptomunt te promoten. Vaak is dit een bekend persoon met een groot bereik. De persoon die wordt betaald kan op social media bijvoorbeeld verkondigen dat een cryptomunt de oplossing is om kanker te genezen. Mensen die niet nadenken zullen de munt kopen. Als er genoeg mensen zijn die kopen, zal de koers van de cryptomunt stijgen.

Shilling en een pump & dump

ShillingDe tactiek heeft enkele eigenschappen van een pump & dump zwendel. In feite past een pump & dump team de shilling tactiek toe om de prijs op te pompen en om vervolgens bij een hogere koers te cashen.

De tactiek is niet volledig illegaal, want men bevint zich in grijs gebied wanneer men geen pure onzin verkondigt tijdens het promoten van een cryptomunt. De tactiek heeft enkele eigenschappen van fraude en wordt veel vaker gebruikt bij cryptomunten dan bij aandelen. Voor cryptomunten zijn er namelijk weinig tot geen regels die shilling strafbaar maken. Voor aandelen zijn er wel regels die shilling strafbaar maken.

Foto: iStock/monsitj

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws