VeChain

Wat is VeChain?

VeChain (VEN) is een blockchain platform met allerlei logistieke doeleinden. Zij willen de gehele distributieketen van bedrijven in kaart brengen door gebruik te maken van o.a. NFC Chips en varianten hiervan en deze passen zij toe samen met Internet of Things (IoT), de blockchain en Artificial Intelligence (AI). Zo is het mogelijk om de authenticiteit van (luxueuze) producten te bevestigen.

Ook is het mogelijk om allerlei achtergrondinformatie over het product te geven, zoals van welke grondstoffen het product is gemaakt, wie de eigenaren zijn geweest en de status/controles op het product. Denk aan het kopen van een Gucci tas op marktplaats, dit een van de grootste merken waar namaakproducten van in inloop zijn. Via Vechain weet je of het product echt is of dat het gaat om een namaakversie.

Dit maakt VeChain een erg interessante cryptocurrency en zo hebben al verschillende bedrijven zoals PWC (Price Waterhouse Cooper), Renault en China Unicom zich aangemeld om samen in zee te gaan met VeChain.

Hoe is VeChain ontstaan?

VeChain is gevestigd in Singapore en is in 2015 opgezet door Sunny Lu en gaat tegenwoordig door onder de naam VeChain Foundation. Sunny Lu Studeerde Electronics and Communication Engineering aan de universiteit Jiao Tong University in Shanghai. Hij heeft zo’n 13 jaar gewerkt als IT Executive voor grote Fortune 500 bedrijven en was o.a. CIO van Louis Vuitton China.

Ondertussen bestaat VeChain uit een team met vele ervaren personen waaronder Richard Fu die verantwoordelijke is voor de Pr en marketing. Hij heeft o.a. gewerkt bij Shangri-La Group en Louis Vuitton Moët Hennessy (LVHM). Jay Zhang is financieel directeur bij VeChain en heeft hiervoor meer dan 14 jaar voor PWC en Deloitte gewerkt. Jianliang Gu is Technisch Directeur bij VeChain en heeft Cybernetics aan de Shanghai University gestudeerd en heeft vele jaren ervaring in hardware als software van geïntegreerde systemen. Hij is een van de nieuwste aanwinsten voor VeChain.

In het tweede kwartaal van 2018 zal er een rebrand van VeChain plaatsvinden. De cryptocurrency zal dan zijn eigen blockchain netwerk krijgen, met vele nieuwe mogelijkheden.

Welk doel dient de munt?

VeChainVeChain zet zich in op de markt om over alle informatie te beschikken van producten voor bedrijven en de consument. Het voornaamste doel is om een ecosysteem voor producten te creëren waar vertrouwen totaal geïntegreerd is.

Het voorbeeld van de Gucci tas op marktplaats haal ik er weer even bij. Het is als koper vrijwel onmogelijk om er 100% zeker van te zijn of de Gucci tas die je wilt kopen ook daadwerkelijk door Gucci zelf is ontwikkeld. VeChain wil dit oplossen door ervoor te zorgen dat alle producten op hun blockchain wordt geregistreerd. Hierdoor kan je meteen checken of de tas dat je om je schouder hebt een echte Gucci tas is. Het is niet mogelijk om vals serienummers op de blockchain te zetten, zo is het niet mogelijk om duplicaten/neppe Gucci tassen te verkopen. De gegevens van de eigenaar kloppen dan niet, zo weet je dus 100% zeker dat je over een echte Gucci tas beschikt.

Er kan ook gecontroleerd worden waar de tas gemaakt is, welk leer erin verwerkt is etc. elk detail kan uitgelezen worden. Hetzelfde geldt voor de Foodsector, zo kan er bijvoorbeeld bij koffieboeren ervoor gezorgd worden dat zij een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen en niet benadeeld zijn door de grote merken die hun bonen gebruikt. Door gebruik te maken van VeChain kan er gecontroleerd worden hoe de betaalstromen zijn geweest tussen de koffieboer en het merk die hun bonen verkoopt.

Monetair

VeChain heeft een maximaal aanbod van 867.162.634 munten. Huidig zijn 526.042.798 munten in circulatie, wat ongeveer 61% van het maximum is. De overige munten zijn toegekend aan het team van VeChain en enkele investeerders.

Waar kan je de munt verhandelen?

VEN is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is Etoro. Er zijn echter nog meer platformen waar VEN direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in VEN.

Foto: iStock/imaginima

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws