Zcash

Wat is Zcash?

Waar verschillende cryptocurrency zich juist bezighouden met zo transparant mogelijk te zijn. Maakt Zcash (ZEC) het mogelijk om betalingen geheel af te schermen, zodat de anonimiteit van de gebruiker gewaarborgd blijft. Dit doen zij door gebruik te maken van de techniek zero-knowledge cryptografie. Zo wordt de afkomst, de bestemming en de waarde van de transactie nooit achterhaald. Mocht je betalingen willen doen van een afgeschermd adres naar een transparant adres, dan worden alleen de ontvangen bedragen zichtbaar op de balans. Betalingen van een transparant adres naar een afgeschermd adres tonen alleen het ontvangen bedrag.

Hoe is Zcash ontstaan?

Zcash heette voorheen ZeroCoin, dit was een project van The Johns Hopkins University Department of Computer Science te Baltimore in Amerika. Later is dit project overgenomen door een Internationaal team dat zich gespecialiseerd heeft in cryptocurrency. Zij hebben een gezamenlijke investering van 3 miljoen ontvangen die deels uitgekeerd is in Zcash zelf aan de aandeelhouders en daarnaast hebben de investeerders ook deels zeggenschap gekregen.

Zcash wordt beheerd door de Zcash stichting. Vele specialisten in de cryptocurrency wereld zijn aan deze stichting verbonden, waaronder Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum. Hij werkt samen met de mensen van Zcash aan het Alchemy project, dit moet het mogelijk maken dat Zcash geïntegreerd wordt op het netwerk van Ethereum. Hierdoor zal Ethereum anonieme slimme contracten en transacties kunnen verwerken.

Welk doel dient de munt?

ZcashZcash maakt het mogelijk om op een decentraal netwerk transacties te versturen, waarvan het altijd inzichtelijk is dat er een transactie heeft plaats gevonden. Maar er kan nooit ontdekt worden wie er betrokken is geweest bij de transactie en wat de inhoud van de transactie is geweest. Hierdoor ontstaan privétransacties op een transparante blockchain.

De technologie die dit mogelijk maakt heet zk-SNARKs (zero-knowledge Succinct Non-interactive ARgument of Knowledge) deze technologie zorgt ervoor dat de transacties geverifieerd kunnen worden zonder dat de inhoud inzichtelijk wordt gemaakt op de blockchain.

Monetair

ZCash heeft ongeveer eenzelfde aanbod als Bitcoin. Er is daarom een maximaal aanbod van 21.000.000 munten. Huidig zijn 3.984.131 munten in circulatie, wat ongeveer 19% van het maximum is. De munten worden gemijnd middels Proof-of-Work. Men krijgt 12,5 ZEC per blok dat wordt gemijnd en dit wordt elke 4 jaar gehalveerd.

Waar kan je de munt verhandelen?

Zcash is te verhandelen via de verschillende cryptocurrency handelsplatformen. Een platform is LiteBit. Er zijn echter nog meer platformen waar Zcash direct aangekocht kan worden.

Het is ook mogelijk om eerst Bitcoins te kopen via bijv. LiteBit, Coinbase en Bitonic. Er zijn meerdere platforms waar Bitcoin direct aangekocht kan worden. Eenmaal in bezit van Bitcoins, dan kun je deze via een exchange zoals Binance omwisselen in Zcash.

Foto: iStock/BackyardProduction

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws