Google Alphabet

Apple is niet meer het meest waardevolle merk ter wereld. Consultancy firma Brand Finance publiceerde recent zijn jaarlijkse lijst met meest waardevolle merken ter wereld. En we hebben dit jaar een nieuwe nummer 1. Met een waarde van $109 miljard is Google nu het meest waardevolle merk ter wereld.

Google voegde maar liefst $21 miljard waarde toe aan zijn merknaam terwijl Apple $38 miljard waarde verloor. Amazon, nog zo’n technologiereus uit de Verenigde Staten, maakt ook een forse sprong voorwaarts en staat nu op de 3e plaats.

Brand Finance berekende de waarde als het bedrag voor een licentie die de bedrijven zouden betalen indien ze niet in het bezit waren van hun merknaam. Ze kijken ook naar de toekomstige omzet die de bedrijven uit hun merknaam kunnen genereren.

In de Top-10 staan maar liefst 8 technologiebedrijven, enkel de Chinese bank ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) en Wal-Mart kunnen zich tussen deze technologiereuzen nestelen.

Top 10 meest waardevolle merken ter wereld

Toch was het niet voor alle technologiebedrijven feest. Zo verloor het Zweedse Ericsson 46% van zijn merknaamwaarde en HP zelfs 60%, het meeste van alle bedrijven. Deutsche Bank verloor ook meer dan 40% waarde van zijn merknaam.

Amazon zag zijn merknaam het meeste stijgen in waarde, namelijk $36 miljard tot $106 miljard. Ook Porsche (+ 178%), Facebook (+ $28 miljard) en Alibaba (+ $17 miljard) zagen een sterke toename in de waarde van hun merknaam.

Wijzigingen meest waardevolle merken ter wereld

198 bedrijven uit de top-500 komen uit de Verenigde Staten, daarmee is het land veruit koploper. De VS heeft ook 8 van de 10 meest waardevolle bedrijven. Naast de Chinese ICBC bank staat ook Samsung als niet-Amerikaans bedrijf nog in de top-10 op de 6e plaats. Ondanks de problemen met de batterijen kon Samsung zijn merknaam 13% waardevoller maken.

Andere landen met het meest aantal bedrijven van de meest waardevolle merken zijn China, Japan, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Bron: Yahoo

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER