euro-europese aandelen

Je kent waarschijnlijk de uitdrukking ‘Je moet kopen wanneer het bloed door de straten stroomt’. Dat is waar je nu best je centen belegt. Er is dan ook een plaats in de wereld die beleggers nog steeds mijden als de pest. Dat komt omdat de onzekerheid er ontzettend groot is. Dat is de ideale voedingsbodem om grote winst te maken op lange termijn.

Het is dan ook een ideaal moment om nu je pijlen hierop te richten. Veel van de onzekerheid zit namelijk al in de koersen verwerkt. En hier en daar beginnen experts wakker te worden. We hebben het over een markt heel dicht bij huis: Europese aandelen.

Warren Buffett gaf recent nog aan dat hij steeds meer naar Europa kijkt. En ook BlackRock, een van ’s werelds grootste fondsenbeheerders, zegt dat Europese aandelen steeds aantrekkelijker worden ten opzichte van Amerikaanse aandelen.

Op deze grafiek is duidelijk te zien dat Europese en Amerikaanse aandelen elkaar dikwijls afwisselen als favoriete speeltjes van de grote beleggers. De groene lijnen zijn de periodes waarin Europese aandelen de Amerikaanse tegenhangers overtroefden. De rode lijnen zijn periodes waarin de Amerikaanse aandelen het voortouw namen.

Europese vs Amerikaanse aandelen

In de jaren ’90 was er duidelijk een voorkeur voor Amerikaanse aandelen. Na het uiteenspatten van de technologiebubbel zochten beleggers hun heil in Europa. Maar de financiële crisis en de daaropvolgende crisissen in Europa, deed beleggers terug keren naar de Verenigde Staten.

Maar daar begint opnieuw verandering in te komen. De blauwe pieken en dalen laten de gemiddelde outperformance zien van de laatste 5 jaar. Sinds 2015 begint deze voor Amerikaanse aandelen weer af te nemen.

Het is nog maar een kwestie van tijd vooraleer de Europese aandelen over een periode van 5 jaar de beste beleggingen zijn.

Maar daar mag je niet op wachten. Je moet die trend voor blijven om er het meeste rendement uit te halen.

Europese aandelen beginnen niet alleen aan de outperformance van de Amerikaanse aandelen te knabbelen, ze zijn ook veel goedkoper. Amerikaanse indices noteren op all-time highs mét all-time high waarderingen.

Het verschil met de waardering van Europese aandelen groeide sterk de afgelopen jaren. Het verschil in de ratio prijs/boekwaarde was niet meer zo groot als sinds 2003(!).

Waardering Europese vs Amerikaanse aandelen

Er is buiten de politieke onzekerheid dan ook geen enkele reden meer te vinden om geen Europese aandelen te kopen. Kijk maar naar deze statistieken:

  • De Europese economie groeide in 2016 met 1,6% – niet veel minder dan het gemiddelde van 2% in de Verenigde Staten
  • De winsten van bedrijven binnen de Stoxx Europe 600 Index zullen naar verwachting 13 procent groeien in 2017
  • De Stoxx Europe 600 Index zou inclusief dividend 8% kunnen opbrengen tegen het einde van 2017 (volgens Goldman Sachs), bijna dubbel zo hoog dan wat er van de VS wordt verwacht
  • De werkloosheidsgraad is in december weer gezakt tot 9,6 procent en dat is het beste cijfer sinds mei 2009
  • Inflatie in de eurozone steeg in januari tot 1,8%. Dat is 0,2% hoger dan verwacht en het hoogste niveau in vier jaar

Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor Europese aandelen om de komende jaren veel beter te presteren dan de Amerikaanse aandelen. Niemand gelooft er in, maar de cijfers zijn duidelijk. Dit is hét moment om Europese aandelen te kopen.

Het Fondsen Rapport beschikt over maar liefst 4 fondsen waarmee je perfect kan inspelen op de comeback van Europese aandelen.

Fonds 1 richt zich voornamelijk op grote Europese bedrijven met een lage volatiliteit en betaalt een dividendrendement van 4%.

Fonds 2 richt zich op zwaar ondergewaardeerde Europese obligaties die inspelen op stijgende inflatie. Dit fonds werd pas in september opgenomen in de conservatieve portefeuille.

Fonds 3 richt zich op aandelen en/of andere effecten die toegang verlenen tot het kapitaal van ondernemingen uit de eurozone. Dit fonds staat in de selectielijst al op een rendement van bijna 30%.

Fonds 4 richt zijn pijlen op de Europese vastgoedmarkt. Dit fonds werd nog besproken in het Fondsen Rapport van januari, samen met een Q&A met de beheerder van het fonds.