De afgelopen jaren waren het met name de Amerikaanse aandelenmarkten die goede zaken wisten te doen. Eigenlijk hobbelde de andere Westerse indices achter Wall Street aan. Toch lijken die rollen dit jaar omgedraaid te zijn. Zo weten de Europese indices vooralsnog een betere prestatie te leveren dan de beurzen op Wall Street.

De hoofdindex van Europa, de Euro Stoxx 50 index, staat in vergelijking met de slotstand van 2016 op dit moment ruim 9 procent hoger. Voor Amerikaanse beleggers die geïnvesteerd hebben in deze Europese index is deze winst nog groter. En dat heeft alles te maken met de waardedaling van de dollar.

Amerikaanse beleggers profiteren dubbelop

amerikaanse-beleggers-europa

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Euro Stoxx 50 index de afgelopen maanden goede zaken wist te doen. De blauwe lijn – belegging in dollars – laat een nog hardere stijging zien. En dat heeft alles te maken met de sterker wordende euro ten opzichte van de dollar. Met als gevolg dat een belegging in de Stoxx 50 index teruggerekend in dollars meer waard is geworden.

Dat Europese aandelen op dit moment in trek zijn, blijkt onder andere uit de recent verschenen cijfers over een van de grootste Europese ETF’s. Deze ETF zag dit jaar de kapitaalinstroom toenemen met meer 1 miljard dollar.