De aandelenmarkten werden tijdens de afgelopen handelsdagen voor het eerst sinds lange tijd weer geconfronteerd met de nodige beweeglijkheid. De dalende beweging op de beurzen is veroorzaakt door de angst voor een strengere aanpak van de Amerikaanse centrale bank. De Fed zou dit jaar mogelijk meer renteverhogingen kunnen gaan doorvoeren dan vooraf werd gedacht.

Afgelopen week was er sprake van een werkelijke uitbraak bij de volatiliteitsindex (VIX). Deze index, die de beweeglijkheid op de markten in kaart brengt, zat ruim anderhalf jaar gevangen in een dalend trendkanaal. Opvallend genoeg wisten de indices in diezelfde periode flink in waarde te stijgen.

Een bijzondere uitbraak bij de volatiliteitsindex

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van TheLightSideofShort, is te zien dat dit niet zomaar een uitbraak is. De weerstandslijn was de steunlijn inmiddels zo ver genaderd dat er wel een keuze gemaakt moest worden. Uiteindelijk heeft de stier weten te winnen van de beer, want we hadden afgelopen week te maken met een opwaartse uitbraak.

Gezien de sterkte van de rally van de afgelopen maanden op Wall Street, moeten we de uitbraak bij de VIX-index uiterst serieus nemen. De trenddraai bij de volatiliteitsindex kan namelijk grote gevolgen gaan hebben voor de aandelenmarkten.

Zijn de rollen nu omgedraaid?