euro

Waarschijnlijk kan iedereen zich nog wel het afgelopen beursjaar herinneren. Vorig jaar stegen de beurzen in een rap tempo omhoog en er leek maar geen eind aan te komen. Onder leiding van Ben Bernanke vloeide de miljarden dollars richting de beurzen en die wisten er wel raad mee. In het bijzonder stegen de Amerikaanse indexen flink in waarde. In Europa wist de Duitse index de beste prestatie neer te zetten. Aan het begin van dit jaar werden aan veel analisten gevraagd wat zij verwachtten voor dit beursjaar. Destijds waren veel analisten van mening dat de Europese beurzen dit jaar beter zouden gaan presteren dan de Amerikaanse indexen. De Amerikaanse indexen waren namelijk vorig jaar de grote winnaars, maar daar zou dit jaar een verandering in komen.

De Europese beurs is overgewaardeerd

Inmiddels weten we dat de Amerikaanse indexen ook dit jaar de kar trekken. De Amerikaanse indexen weten dit jaar beduidend beter te presteren dan de Europese beurzen. Overigens is dat helemaal niet vreemd; de Amerikaanse economie presteert immers ook veel beter dan de Europese economie.

europese beurs-niet goedkoop2

Op de grafiek hierboven is zelfs te zien dat de Europese beurzen op dit moment overgewaardeerd zijn. In vergelijking staan de koersen namelijk hoger dan de winsten. Met andere woorden is er een divergentie tussen de beurskoersen en de bedrijfsresultaten. Of de bedrijfsresultaten zullen moeten verbeteren, of de beurskoersen zullen moeten dalen om deze divergentie ongedaan te maken. Het belooft dus een spannende tijd te gaan worden. Bent u op zoek naar rendement? – Download de gratis Trading Almanak