De aandelenmarkten zijn bezig aan een geweldige reeks. Tijdens de afgelopen weken werden er weer meerdere recordkoersen op de borden getoverd. Steeds meer beleggers beginnen zich zorgen te maken over de overspannenheid op de markten. Moeten we ons daar inderdaad zorgen over maken?

Het klopt inderdaad dat we al geruime tijd niet meer te maken hebben gehad met een ‘gezonde’ correctie. Juist stijgende markten gaan ook gepaard met de nodige gezonde terugvallen. Het afgelopen jaar hebben we echter geen enkele gezonde correctie mogen meemaken. Daarentegen is de rally zelfs in een hogere versnelling beland.

Weten de aandelenmarkten deze trend vast te houden?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Robert Burgess (Bloomberg Prophets), is te zien dat de S&P 500 index in het jaar 2017 aan de bovenkant wist uit te breken uit het trendkanaal dat sinds de bodem van 2009 actief was. We mogen dus inderdaad wel spreken van de nodige ‘overspannenheid’. Dit is ook te zien aan de RSI-indicator die zelden zo hoog stond.

Toch hoeft deze overgekochte situatie niet direct te gaan leiden tot een grote terugval. Tijdens de internetgekte in de jaren ’90 wist de S&P 500 index nog exponentieel in waarde te stijgen nadat de RSI-indicator een vergelijkbaar hoog niveau had bereikt. Daarnaast werd pas een top neergezet toen de RSI-indicator al geruime tijd aan het dalen was. Signalen die op dit moment duidelijk nog niet zichtbaar zijn.

Maar, is dit een garantie dat de markten nog verder gaan stijgen? Nee, want een divergentie tussen de index en de RSI-indicator komt niet altijd voor. Zo was er in het jaar 2007/2008 geen sprake van een langdurige divergentie tussen de index en de RSI-indicator.