goldman-sachs-chairman-ceo-lloyd-c-blankfein-data

De afgelopen weken werd er genoeg gespeculeerd over de mogelijke afbouw van het stimuleringsbeleid. Inmiddels weten we dat dit gegeven een feit is geworden. Op woensdag 29 oktober is er een eind gekomen aan het stimuleringsbeleid. Betekent dit dat de beurskoersen nu op eigen krachten verder moeten stijgen? Dit is niet helemaal waar. De Fed heeft immers de rente nog op een zeer laag niveau staan waardoor de stimulans richting de beurskoersen blijft bestaan. De spaarrentes zijn immers laag en ook de obligatieleningen brengen haast geen geld meer in het laatje. Als gevolg daarvan zijn er steeds meer mensen die hun kansen wagen op de aandelenmarkten. In de FOMC verklaring beargumenteerde de Amerikaanse centrale bank de beslissing om het stimuleringsbeleid helemaal af te bouwen. Een van de belangrijkste oorzaken was de verbetering op de arbeidsmarkt.

Goldman Sachs ziet een toenemende werkloosheid

De werkloosheid is onder de 6 procent gezakt en toekomst ziet er  wat dat betreft rooskleurig uit. De woorden van de Fed lieten doorschemeren dat we rekening moeten houden met een eerder dan verwachte renteverhoging. Goldman Sachs analist Jan Hatzius liet weten dat hij het niet eens is met de manier hoe de Amerikaanse centrale bank tegen de arbeidsmarkt aankijkt. De werkloosheid is inderdaad afgenomen, maar er zijn nog genoeg problemen aanwezig.

werkloosheid part time

Een van die problemen is op de grafiek hierboven te zien. We kunnen zien dat de werkloosheid onder de parttime medewerkers de afgelopen vier jaar flink is toegenomen. Vanuit dat oogpunt is er dus nog wel degelijk een zwakke schakel aanwezig. We zullen moeten afwachten hoe de arbeidsmarkt zich de komende tijd verder zal gaan ontwikkelen. Bent u op zoek naar rendement? – Download de gratis Trading Almanak