Volgens sommige economen is de kans aanwezig dat de Amerikaanse centrale bank nog dit jaar verrassend uit de hoek zal gaan komen. De optie van een nieuwe renteverhoging ligt namelijk nog steeds boven tafel en de laatste keer dat Janet Yellen aan het woord kwam was de toon behoorlijk ernstig. Bij een eventuele verrassende renteverhoging zou de dollar weer vleugels kunnen gaan krijgen.

De dollarstieren hebben de afgelopen weken weer wat kracht weten terug te vinden. Dit was overigens ook hard nodig, want de beren zijn het gehele jaar al de bovenliggende partij geweest. Volgens Chris Kimble, van KimbleCharting, is er een reële kans aanwezig dat de dollar voor nu een bodem bereikt heeft.

Gaat de Fed zorgen voor een stijgende dollar?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van KimbleCharting, is te zien dat de dollar onlangs wist op te veren vanaf de steunlijn die al een geruime tijd actief is. Daarnaast was er bij de RSI-indicator sprake van een ‘oversold’ meting. En een dergelijke meting impliceert regelmatig een bodem.

Op fundamenteel gebied zou de Amerikaanse centrale bank dus een grote rol kunnen gaan vervullen bij een stijgende dollarkoers. Op het moment dat immers Yellen haar ‘strenge’ toon gehandhaafd houdt, zal dit ongetwijfeld gaan leiden tot een stijgende dollar.