We leven in een tijd waarbij de aandelenmarkten alleen maar verder in waarde lijken te kunnen stijgen. De afgelopen weken hebben de beren meermaals geprobeerd om een einde te maken aan de beursrally, maar keer op keer sloegen de stieren keihard terug.

Naast het feit dat we te maken hebben met een beursklimaat met alleen maar verder stijgende beurskoersen, hebben we ook te maken met een historisch lage beweeglijkheid. Sinds het begin van dit jaar hebben we al te maken met een extreem laag niveau bij de VIX-index en daar is de afgelopen tijd geen verandering in gekomen. Voor traders is dit niet bepaald gunstig, want zij zijn meestal gebaat bij een hoge beweeglijkheid.

Volatiliteit daalt verder

Dana Lyons, eigenaar van The Lyons Share, laat weten dat op dit moment bij de Russell 2000 index sprake is van een zeer lage beweeglijkheid. Voor deze zogenoemde ‘Small-Cap index’ is een speciale volatiliteitsbarometer ontwikkeld en deze barometer was zelden zo laag.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Dana Lyons, is de beweeglijkheid in beeld gebracht. Voor het laatst hadden we in maart 2013 te maken met een dergelijke lage notering. De weken daarna moest de Russell 2000 index meer dan 5% aan waarde inleveren. Maar, ook deze daling was van korte duur want de maanden daarna steeg deze index weer flink in waarde.

Een lage beweeglijkheid is dus geen garantie voor een trenddraai. Wel geeft deze lage beweeglijkheid aan dat er hoogstwaarschijnlijk een grotere beweging op komst is.