De motor van de aandelenmarkt begint te sputteren, ondanks dat de S&P 500 slechts enkele procenten verwijderd is van een nieuw record. De motor van de Amerikaanse aandelenmarkt is zonder twijfel de technologiesector. En laat nu net daar het vuur stilaan doven. Bank of America ziet 6 signalen die beleggers in het oog moeten houden om zich voor te bereiden op een nieuwe beurscrash.

Facebook heeft als prominent lid van de FAANG-club de grootste valse noot gespeeld tot nu toe. Maar ook Netflix en het veel kleinere Twitter konden beleggers niet bekoren tijdens de resultatenregen. Deze week komen Apple en Tesla nog met resultaten. Dat juist deze technologieaandelen beginnen te sputteren, is geen goed nieuws voor de aandelenmarkt.

Zo vloeide er dit jaar al 36 miljard dollar naar technologiefondsen.

De gekte rond technologieaandelen blaast de beurswaarden van deze bedrijven op tot ongeziene hoogtes. Zelfs na de correctie van 20% is de marktwaarde van Facebook bijvoorbeeld groter dan het bbp van India.

Apple en Microsoft zijn samen meer waard dan het bbp van China. Alphabet is groter dan het bbp van Portugal, Spanje en Italië samen. Netflix is bijna even groot als Rusland. Amazon is meer waard dan het gecombineerd bbp van Brazilië en Zuid-Afrika.

De laatste 10 jaar steeg de winst per aandeel van technologiebedrijven in de VS van $100 naar $250 terwijl de winst bij de rest van de Amerikaanse bedrijven steeg van $100 naar $115. Dat zorgde voor een stijging van de winst per aandeel in de VS van $100 naar $168 tegenover $100 naar $84 voor de rest van de wereld.

Zonder tech een berenmarkt?

Ondertussen draait de economie op volle toeren, staat de werkloosheid op een historisch laagtepunt, worden er voor honderden miljarden belastingvoordelen uitgedeeld, worden er voor honderden miljarden eigen aandelen ingekocht maar blijft de rentevoet steken onder 3% voor de US 10Y Treasurie en staat de S&P 500 slechts op 1% winst in 2018 wanneer je de technologiebedrijven niet meerekent.

Allemaal tekenen aan de wand dat een nieuwe beurscrash voor de deur staat wanneer technologieaandelen het vuur niet levend kunnen houden, aldus BofA.

De 6 triggers voor een nieuwe berenmarkt zijn:

  • Geen nieuw record voor de S&P 500
  • Geen herstel van Chinese aandelen
  • Geen nieuw record voor winstcijfers
  • Amerikaanse banken die niet uitbreken
  • Een vlakkere rentecurve
  • Een forse daling van de olieprijs

Bron: Zerohedge

Foto Credit: iStock