Je gaat short op een aandeel als je verwacht dat de waarde ervan flink gaat dalen. Dat is exact wat beleggers doen met het aandeel van Tesla. Het is namelijk zo dat Tesla het aandeel is met de grootste shortpositie op de Amerikaanse beurzen. Steeds meer beleggers gokken dat de autobouwer in slechtere papieren gaat komen te zitten door de problemen met hun Model 3.

De Amerikaanse autobouwer Tesla zit momenteel in een moeilijke periode door de productieproblemen van hun de Model 3. De problemen doen zich nu al enkele maanden voor en een oplossing lijkt er voorlopig niet direct te komen. Beleggers zien het alvast niet goed komen.

Short

Het bedrag in dollars aan aandelen waarop geshort wordt, is de afgelopen maand met 28 procent gestegen. Volgens een analyse van S3 Partners gaat het over een shortpositie van 10,7 miljard dollar. Van alle beschikbare Tesla-aandelen wordt er op dit moment voor meer dan 25 procent gegokt door beleggers dat het aandeel in waarde zal dalen de komende maanden.

Tesla, dat onlangs door Apple werd overtroffen als het grootste geshorte aandeel, staat nu dus terug op de eerste plaats. Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar nam het aantal shortposities lichtjes af. Maar tijdens de afgelopen vijf weken hebben beleggers minder vertrouwen gekregen in Tesla.

Het rapport van S3 Partners komt één dag nadat Goldman Sachs hun klanten heeft geadviseerd om aandelen van Tesla te verkopen wegens de slechte vooruitzichten omtrent de productie van Model 3.

David Tamberrino, analist bij Goldman Sachs, verwacht niet dat de productieproblemen van het nieuwe model dit kwartaal zullen worden opgelost. Hij schat dat er amper 1.400 voertuigen per week van de band zullen rollen in het tweede kwartaal, wat nog altijd niet voldoende is.

‘Place your bets’, zo reageerde Elon Musk op Twitter als reactie op het verkoopadvies van Goldman Sachs. Daarmee impliceert hij beleggers die hun aandelen verkopen, dit op eigen risico doen.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson – Alpha Stock Images  – CC BY-SA 3.0