Een verandering van de fundamenten zorgde ervoor dat de prijs voor uranium na een jarenlange depressie met 30% steeg de laatste 5 maanden. Dit trekt op zijn beurt weer de aandacht van investeerders. Er komt dus weer leven in de uraniumsector. Wanneer we kijken naar de toekomst, is uranium zelfs verre van dood.

Jarenlang lag de productie van uranium hoger dan de vraag. Dit zorgde ervoor dat de uraniumprijs daalde van $73 per pond in februari 2011 tot een dieptepunt van $18 per pond in december 2017. Een daling van maar liefst 75%.

Maar in de grondstoffensector geldt maar 1 wet: het beste medicijn voor lage grondstofprijzen … zijn lage grondstofprijzen. Dit jaar werden al 3 grote uraniummijnen gesloten in Canada, de Verenigde Staten en Namibië. Hierdoor verdween 16% van de globale productie.

De toekomstige vraag naar uranium is daarentegen verzekerd.

Tientallen nieuwe kernreactoren

In november waren er 54 nieuwe kernreactoren in aanbouw, waarvan een kwart in China. China heeft nog concrete plannen voor 43 extra reactoren te bouwen en overweegt nog 136 andere in de toekomst. Ook in Rusland, de Verenigde Staten, India, Japan, Verenigd Koninkrijk, Polen, Iran, Vietnam en Turkije zijn extra kernreactoren gepland.

De verandering naar een evenwichtigere balans tussen vraag en aanbod zorgde ervoor dat de uraniumprijs de laatste 5 maanden met 30% steeg. Door het lagere aanbod en de stijgende vraag komt de uraniummarkt nu in een periode terecht van structurele tekorten.

Drukste dag sinds 2015

Amerikaanse energieproducenten anticiperen hierop door extra uranium aan te kopen als reserves. Dit resulteert in een stijging van het aantal openstaande contracten op de futuremarkt.

Het aantal openstaande futurecontracten steeg met 87% sinds het herstel van de uraniumprijs midden 2018. 27 november was zelfs de meest actieve dag sinds december 2015.

De verhoogde activiteit en liquiditeit trekt op zijn beurt dan weer interesse van fondsenbeheerders en grote investeerders. Dit brengt steeds meer leven in de brouwerij.

Bron: The Street

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips