Meta Platforms, moederbedrijf van onder andere Facebook, is dinsdag onder een marktwaarde van 600 miljard dollar gezakt. Dat is het gevolg van verschillende opeenvolgende bloedrode beursdagen omwille van teleurstellende jaarcijfers. Maar er is één lichtpuntje, Meta kan nu mogelijks enkele ‘Big Tech’ regeltjes en aansprakelijkheden omzeilen.

Door de daling van 31 procent van de afgelopen dagen is de marktwaarde van Meta Platforms gezakt tot onder de 600 miljard dollar. Een pijnlijke gebeurtenis voor beleggers die de afgelopen maanden posities hebben opgebouwd. Het aandeel kelderde met meer dan 25 procent na de publicatie van de jaarcijfers en wist sindsdien niet meer op te veren.

Maar daar zou een voordeel aan kunnen vasthangen. Want technologiebedrijven met een marktwaarde onder de 600 miljard dollar, worden niet geviseerd door het nieuwe wetsvoorstel. Er is namelijk een voorstel van de House committee waarin staat dat grote technologiebedrijven zich moeten houden aan strenge regels en procedures inzake concurrentie, de zogenaamde antitrust liabilities of het mededingingsrecht.

Concurrentie

Als Meta niet meer in marktwaarde stijgt, zal het een groot voordeel hebben ten opzichte van zijn concurrenten Apple, Amazon en Alphabet. Maar het kan nog een tijdje duren alvorens de nieuwe wetten in het leven worden geroepen, als ze überhaupt al worden goedgekeurd.

Het wetsvoorstel zou dominerende platformen ervan weerhouden bedrijfsonderdelen te bezitten die belangenconflicten opleveren. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Amazon en Apple stukken van hun bedrijf moeten afstoten om deze conflicten te vermijden. Iets waar Meta zich dus geen zorgen om zou moeten maken mocht het voorstel goedgekeurd worden.

Bronnen: Lauren Feiner – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger