Mike Novogratz is een miljardair die zijn strepen verdiende bij Goldman Sachs en als hedgefundmanager. Enkele jaren geleden kwam hij terug uit pensioen om zich volledig te storten op cryptomunten. Dat kostte hem de laatste maanden een fortuin. Toch is Novogratz nog steeds overtuigd van de toekomst van cryptomunten.

Naast Tom Lee is er bijna niemand anders van Wall Street die zo positief is over cryptomunten als Mike Novogratz. Hij investeerde honderden miljoen in de cryptomarkt. Met Galaxy Digital Holdings verloor hij echter al zo’n $136 miljoen dit jaar. En dat had nog veel meer kunnen zijn.

Novogratz voorspelde dat Bitcoin de grootste bubbel uit ons leven zou worden. En hij kreeg gelijk. Hij had echter niet verwacht dat het ook de grootste berenmarkt zou worden.

Hoe je 60% kan verliezen … na een daling van 60%

De eerste daling van 60% verloor Novogratz geen geld met zijn fonds door zich in te dekken. Hij had echter verwacht dat het niveau van $6.200 voor Bitcoin de bodem zou zijn omdat ’s werelds grootste cryptomunt enkele maanden rond dat niveau bleef hangen.

Nu staat Bitcoin op een verlies van 84%. Het probleem, zegt Novogratz, is echter dat wanneer Bitcoin zakte van een verlies van -60% naar -84%, de extra daling nog eens zo’n 60% bedraagt. Zo kocht hij bijvoorbeeld ook Ether rond $400 nadat deze gedaald was van $1.300. Nu staat Ether rond $100, een extra daling van 75%.

Het probleem van de nieuwe crash was de Bitcoin Cash hard fork en commentaar van de SEC die regels uitvaardigde rond ICOs. Het kwam er in feite op neer dat de SEC zei ‘Oh, trouwens, uw beleggers kunnen u voor de rechtbank slepen voor de geleden schade,’ zegt Novogratz. Dat heeft veel beleggers weggejaagd.

Maar de miljardair gelooft nog steeds in de onderliggende technologie.

Revoluties gebeuren echter niet van de ene op de andere dag. Hij gelooft nog steeds dat Bitcoin de status van digitaal goud zal krijgen. Met zijn investeringsfonds Galaxy Digital Holdings bereidt hij zich voor als een surfer op zee, klaar voor de volgende golf.

Bron: Bloomberg