De economische groei in Azië gaat gemiddeld gezien nog meer vertragen dan nu het geval is. Dat blijkt uit een onderzoek van het Internationale Monetaire Fonds. In hun ‘Regional Economic Outlook’ rapport staat dat ze verwachten dat de regio een economische groei zal kennen van 5 procent dit jaar en 5,1 procent in 2020. Dat is 0,4 en 0,3 procent minder dan in april.

Azië heeft het behoorlijk moeilijk door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Volgens het Internationale Monetaire Fonds gaat de regio nog minder groeien dan ze eerder in april voorspelden. Toen gingen ze uit van een economische groei van 5,4 procent dit jaar.

Eén van de landen die het meest wordt getroffen, is Hong Kong. Zij hebben namelijk niet alleen te maken met de strubbelingen die veroorzaakt worden door de handelsoorlog, maar ook met de protesten die nu al maandenlang duren. Het IMF voorspelde in april nog een groei van 2,7 procent dit jaar en 3 procent volgend jaar. Nu verwachten ze slechts 0,3 en 1,5 procent groei.

Hong Kong zou zelfs in een technische recessie zijn beland de afgelopen maanden. Volgens het rapport van het Internationale Monetaire Fonds heeft de sociaalpolitieke situatie een vernietigende impact op de economie van Hong Kong, veel erger dan de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en China.

Ook elders minder groei

Ook in Zuid-Korea ziet het IMF een groeivertraging, voor dit jaar verwachten ze een groei van 2 procent en 2,2 procent in 2020. Dat is voor beide jaartallen 0,5 procent minder dan men eerder had voorspeld. Ook de economie in Singapore zou met 1,8 en 1,4 procent minder groeien.

Risks within the region include a faster-than-expected slowdown in China, a deepening of regional tensions such as Japan’s and Korea’s bilateral relationship, rising geopolitical risks.

Activiteiten in de regio zijn dus achteruit aan het gaan, vooral in de maakindustrie. Investeringen, import en export zijn zienderogen gedaald. De grootste economie in de regio, namelijk China, is eveneens niet zo goed bezig. Het Internationale Monetaire Fonds verwacht volgend jaar een economische groei van ‘amper’ 5,8 procent, dat is 0,3 procent lager dan dit jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER