Hoe komt het dat succesvolle miljonairs iedere dag zo veel meer realiseren dan jij? Het verschil zit hem voornamelijk in de productiviteit. Gelukkig is er soms maar een kleine aanpassing nodig aan je dag om de productiviteit fors op te voeren. Daarna volgt het succes vanzelf.

Succesvolle miljonairs doen niet veel dingen anders dan jij, maar wat ze anders doen, maakt wel een groot verschil.

Kevin Kruse interviewde 200 ultra-productieve succesvolle mensen, waaronder miljardairs, Olympisch kampioenen en succesvolle ondernemers. Uit deze interviews filterde hij 10 verrassende gewoontes die ook jou dag bijzonder productief kunnen maken.

-1. Focus op minuten in plaats van uren

Een dag heeft 1.440 minuten en iedere minuut is waardevol, benut ze dan ook optimaal. Niets is waardevoller dan tijd. Je kan altijd opnieuw geld verdienen, maar verloren tijd haal je nooit in. Neem controle over jouw minuten.

-2. Focus op 1 ding

Zeer productieve mensen leggen de focus op 1 taak (MBT = de Meest Belangrijke Taak) en daar werken ze de eerste uren aan zonder gestoord te worden. Investeer het meest productieve moment van de dag aan de belangrijkste taak.

-3. Gebruik geen To-Do lijst

Uit onderzoek blijkt dat slechts 41% van de taken op een To-Do lijst worden uitgevoerd. De overige 59% zorgt daardoor voor onnodige stress. Je kan veel beter je taken inplannen in je agenda in blokken van 15 minuten. Dat is veel productiever.

-4. Ze zijn op tijd thuis voor het eten

Er is altijd werk dat nog moet gebeuren, er zijn altijd meer dingen die afgewerkt kunnen worden, er is altijd meer dan je kan doen. Maar succesvolle mensen weten wat écht belangrijk is in het leven: familie, tijd voor jezelf, tijd om terug te geven aan de gemeenschap.

-5. Ze maken notities

Richard Branson en Bill Gates zijn nog old-school doordat ze een notitieblok meedragen waar ze ook naartoe gaan. Maar dat helpt. Succesvolle mensen maken hun geest vrij door hun gedachte te noteren. Ideeën komen en gaan ook. Wanneer je ze niet opschrijft, kunnen waardevolle gedachten verdwijnen.

-6. Ze vergaderen niet

Miljardair Mark Cuban zijn beste productiviteitstips: ‘Ga nooit naar een vergadering tenzij er iemand zijn chequeboek boven haalt.’ Vergaderingen zijn enorme tijdverspillingen. Indien het niet anders kan, zorg dat de vergaderingen zo kort als mogelijk zijn.

-7. Ze zeggen op bijna alles ‘Nee’

Het verschil tussen succesvolle mensen en super succesvolle mensen is dat de laatste groep tegen bijna alles ‘Nee’ zegt. (Warren Buffett). Ook James Altucher deelt die mening: “Wanneer het geen ‘Hell Yeah’ is, is het een ‘Nee’. Denk eraan, er zijn maar 1.440 minuten in een dag, spendeer ze niet aan iets dat je niet wilt doen.

-8. Volg de 80/20 regel

80% van wat je bereikt in het leven komt van 20% van je inspanningen. Ultra-productieve mensen weten wat werkt en waar ze goed in zijn en leggen daar de focus op.

-9. Ze bekijken iets maar 1 keer

Hoe dikwijls bekijk of lees je iets om het daarna weer weg te leggen voor later. Niet bepaald productief. Zaken die onmiddellijk gedaan kunnen worden, moeten onmiddellijk aangepakt worden, anders moet je ze delegeren.

-10. Ze hebben energie

Super succesvolle miljonairs weten ook dat ze energie nodig hebben om alles gedaan te krijgen. Ze gaan op tijd slapen, ze eten regelmatig en gezond, ze doen aan sport/meditatie, … Eten is brandstof, slaap is herstel en sport is kracht.

Bron: Forbes