agenda

Nadat we een drukke dag met veel macrocijfers achter ons hebben liggen is het vandaag niet anders. Vandaag komen er zelfs nog meer stuwende macrocijfers naar buiten dan gisteren het geval was. Ook is er vandaag een hoofdrol weggelegd voor de voorzitter van de Fed, Janet Yellen. Zij zal aan het eind van de middag spreken. Wij selecteren de belangrijke gebeurtenissen van vandaag.

Wat staat er vandaag in de agenda?

  • CPI (jaarlijks en maandelijks) Groot Brittannië 10:30 uur

De Consumptieprijsindex (CPI) meet de wijzigingen in de prijs van goederen en diensten. De CPI meet de prijswijziging vanuit het standpunt van de consument. Het is een belangrijke manier om het koopgedrag en de inflatie in het VK te meten. Het jaarlijkse cijfer wordt iets beter geschat dan afgelopen jaar. Toen was het cijfer namelijk 1,6% terwijl er dit jaar wordt gerekend op 1,7% groei. Het maandelijkse cijfer wordt iets slechter verwacht dan vorige maand.

  • Duitse ZEW economisch sentiment 11:00 uur

Het Economisch Sentiment van het Duitse Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) bepaalt het vertrouwen van de Duitse institutionele beleggers. Boven 0 indiceert optimisme terwijl onder 0 pessimisme indiceert. Het is een voorlopende indicator van de conjunctuur. De notering wordt afgeleid uit een enquête onder een groep van ongeveer 350 Duitse institutionele investeerders en analisten. Dit cijfer wordt iets slechter verwacht. Afgelopen maand was het cijfer nog 46,6 terwijl er deze maand wordt gerekend op 45.

  • Basis CPI (jaarlijks en maandelijks) Amerika 14:30 uur

De Basisconsumptieprijsindex (CPI) meet de wijzigingen in de prijs van goederen en diensten uitgezonderd voeding en energie.  De CPI meet de prijswijzigingen vanuit het standpunt van de consument. Het is een belangrijke manier om de wijzigingen in het koopgedrag en inflatie in de VS te meten. Zowel het jaarlijkse als het maandelijkse cijfer wordt onveranderd verwacht. Om 16:45 uur staat de toespraak van Janet Yellen op het programma. Dit is een evenement dat voor enige volatiliteit op de markten kan zorgen. Altijd op de hoogte van het laatste Trading Nieuws?