Voor de dollar is het jaar 2017 vooralsnog een jaar om snel weer te vergeten. De afgelopen jaren wist de Amerikaanse munt aanzienlijk in waarde te stijgen, maar van die trend is op dit moment weinig meer van over. Het zou zelfs kunnen dat de dollar tijdens de laatste maanden van het jaar nog eens 10% extra aan waarde zal gaan verliezen.

Vooralsnog heeft de dollar index dit jaar meer dan 9% aan waarde moeten inleveren. Deze daling is voor het grootste gedeelte te danken aan de lager dan verwachte economische groei. Ook de schandalen van Trump en de twijfels over zijn kwaliteiten als president hebben voor een valutadaling weten te zorgen.

De dollar kan het dramatische jaar 1985 gaan evenaren

De mannen van Bianco Research hebben de bewegingen bij de dollar index sinds het jaar 1979 in beeld gebracht en uit de analyse komt naar voren dat de dollar op schema ligt om het dramatische jaar 1985 te gaan herhalen. In dat jaar wist de dollar index uiteindelijk bijna 19% te verliezen.

Het een en ander zal de komende tijd met name gaan afhangen van Trump en de Fed. De twijfels over de volgende renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank zijn flink toegenomen en ook is het nog maar de vraag of Trump binnenkort zijn verkiezingsplannen kan gaan doorvoeren. Voorlopig lijken maar weinig beleggers vertrouwen te hebben in de meest gebruikte valutamunt van de wereld.