In het jaar 2009 werd er bij de meeste aandelenmarkten een stevige bodem neergezet. Op Wall Street werd in ieder geval in dat jaar het startsein gegeven voor een gigantische rally die tot op de dag van vandaag nog actief is. Regelmatig worden we getrakteerd op nieuwe recordkoersen en volgens de meeste analisten mogen we de toekomst met veel vertrouwen tegemoet zien.

Ook op economisch vlak is er de afgelopen jaren flink wat verbeterd. De Amerikaanse economie wist in het jaar 2009 een economisch herstel in gang te zetten. Daarbij heeft de Amerikaanse centrale bank een flink handje geholpen. De Fed heeft immers de afgelopen jaren een monetair beleid gevoerd waarbij de Amerikaanse economie alle ruimte had om te groeien. Mocht het economisch herstel doorzetten, dan zouden we zelfs te maken kunnen gaan krijgen met het langstdurende economisch herstel ooit gemeten.

Economisch herstel duurt langer dan gemiddeld

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de gemiddelde duur van een economisch herstel 5,7 jaar bedraagt. Op dit moment heeft de Amerikaanse economie al te maken met een herstelperiode van meer dan 8 jaar.

Volgens de analisten van John Burns Real Estate Consulting zal ook de komende maanden het economische herstel een vervolg gaan krijgen. Zij rekenen op een herstelperiode van meer dan 10 jaar. Mocht dit daadwerkelijk gebeuren, dan zou de huidige economische herstelperiode de geschiedenisboeken ingaan als de langste ooit.