tesla

Een onderzoek naar de dood van een chauffeur die de Tesla autopiloot gebruikte, draait van een nachtmerrie uit in een grote overwinning voor het elektrische automerk. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat Tesla niet verantwoordelijk was voor het ongeval. In tegendeel, het bevestigt zelfs dat de autopiloot van Tesla ongevallen met 40% vermindert.

Op 7 mei vorig jaar crashte een auto van Tesla tegen een vrachtwagen, met fatale gevolgen. De euforische houding ten opzichte van de autopiloot veranderde van de ene op de andere dag in een sceptische houding. Het U.S. Department of Transportation vond echter geen veiligheidsproblemen en pleit Tesla vrij.

Tesla heeft een unieke positie om de impact van ongelukken met de autopiloot te evalueren. Wie de autopiloot wil activeren moet daarvoor een software-upgrade krijgen die enkele duizenden euro’s kost. Tesla heeft dus de unieke mogelijkheid om te vergelijken, voor-en-na de installatie van de autopiloot.

Uit die gegevens, die Tesla aan het U.S.D.T. bezorgde, blijkt nu dat na de installatie van de autopiloot, de kans op een ongeval met 40% daalt. In eerste instantie haalde Tesla aan dat het 130 miljoen mijl duurde vooraleer het eerste dodelijke slachtoffer viel tegenover een gemiddelde van 94 miljoen mijl. Op zich was dit geen referentie, maar de data bevestigen dit nu.

Voordelen Tesla autopiloot

Hoe veilig zijn zelfrijdende auto’s?

Volgens Musk en andere experts zullen zelfrijdende auto’s de wegen veiliger maken. Maar daar is wel ontzettend veel data voor nodig. In de race om de eerste veilige zelfrijdende auto op de markt te brengen, is die data van onschatbare waarde. En daar heeft Tesla al een straat voorsprong op anderen zoals Google, General Motors of Uber.

Er was ook al een bericht waarbij de autopiloot van Tesla een chauffeur naar de spoed bracht nadat deze pijn in zijn borst kreeg. Dat was ook een indicatie dat de technologie meer goed doet dan kwaad.

Ondertussen blijft de technologie van de autopiloot evolueren. In november installeerde het bedrijf van Elon Musk nog een update van de technologie, Tesla 8.0. Deze update vereist meer contact met het stuur verhoogt de afhankelijkheid van de radar in combinatie met de camera’s en sensoren. Volgens Musk zou deze software de crash van 7 mei voorkomen hebben.

Tesla mikt in de toekomst op een daling van het aantal ongevallen met 90%.

Bron: Bloomberg