Een eigen bedrijf opstarten is niet eenvoudig. De uitkomst van deze sprong in het donker kan gaan van zeer succesvol tot een ware catastrofe. Het enorme verschil tussen beide zorgt ervoor dat veel mensen de stap niet durven zetten. Maar indien een of enkele van onderstaande signalen op jou van toepassing zijn, is het een signaal dat je klaar bent om ondernemer te worden.

Er is nooit een perfect moment om een eigen bedrijf te beginnen. Je zal nooit genoeg ervaring hebben, je zal nooit genoeg kapitaal bij elkaar krijgen, je zal nooit risicoloos kunnen beginnen. Er is altijd een kans dat je faalt. Maar er is ook altijd een kans dat je bijzonder succesvol wordt.

Indien je (een van) volgende 5 signalen herkent, is het tijd om alle twijfels van boord te gooien, de handen uit de mouwen te steken en je eigen bedrijf te starten.

# 1. Je haalt geen voldoening meer uit je baan

Bij iedere baan heb je goede en slechte periodes. Wanneer er meer slechte periodes zijn dan goede, wil dat nog altijd niet zeggen dat je voor jezelf moet gaan werken. Dan is het misschien tijd om een andere baan te zoeken. Maar wanneer je geen voldoening meer haalt uit je baan, tijdens slechte én goede dagen, dan is dat wel een signaal om op eigen benen te gaan staan.

# 2. Je begrijpt de risico’s van een ondernemer

Er is altijd een risico. Wanneer je volledig beseft welke risico’s er bestaan voor ondernemers, ben je klaar om een volgende stap te zetten in je carrière. Voor je die stap zet, moet je voldoende onderzoek doen. Je bent waarschijnlijk al op de hoogte van enkele risico’s (verlies van je kapitaal, verlies van je huidige baan, wetgevende restricties, …) maar je vindt er waarschijnlijk nog andere waar je niet eerder aan hebt gedacht. Een tip kan zijn om met andere ondernemers te praten, succesvolle én niet-succesvolle.

# 3. Je bent gepassioneerd over een idee

Als potentiële ondernemer heb je waarschijnlijk al wel een idee wat je wilt doen. Heb je een goed idee? Of is het een idee waar je heel gepassioneerd mee bezig bent? In de meeste gevallen is optie 2 het beste. Zonder passie heb je niet de motivatie die nodig is om het idee te vertalen in een succesvol business model. De meeste ondernemingen zijn begonnen vanuit het hart.

# 4. Je hebt steun rondom jou

Weinig ondernemers kunnen het alleen doen. Hoewel jij de beslissingen neemt, heb je de steun nodig van vrienden, familie en eventueel geldschieters en/of een mentor. Je nabije omgeving moet je steunen in wat je doet. Ze moeten bereid zijn jou de vrijheid te schenken om je droom te realiseren. Ze moeten bereid zijn om extra geld te verdienen wanneer dat nodig zou zijn.

# 5. Je weet wat belangrijk is

Wat is jouw grootste motivatie om een eigen bedrijf te starten? Wil je een probleem oplossen? Wil je financiële vrijheid creëren? Wil je persoonlijke vrijheid creëren? Wil je zo veel mogelijk mensen een baan aanbieden? Je moet weten wat je doel is voor je eraan begint.

Wat is voor jou de belangrijkste reden om ondernemer te worden?

Bron: Entrepreneur