De Dow Jones index is een van de weinige indexen die de afgelopen handelsdagen goed stand wist te houden. In dit geval spreken we over de zogenoemde Dow Jones Industrials index. De andere Dow index, de Dow Jones Transportation index, werd namelijk wel geteisterd door de correctieve beweging van de afgelopen handelsweek. Is de divergentie tussen beiden gevaarlijk?

Volgens sommige kenners kan de Dow Jones Transportation index bestempeld worden als een ‘voorloper’ op de andere indices. Het is met name een goede graadmeter om te kunnen bepalen of de Amerikaanse economie goed draait. Wanneer vrachtwagens, spoorwegmaatschappijen en rederijen veel werk hebben, is dat namelijk positief voor de economie en dus ook de aandelenmarkt.

Dow Jones Transportation index is bezig aan een correctieve beweging

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Hedgopia, is te zien dat de Dow Jones en de Dow Jones Transportation index op dit moment niet synchroon met elkaar lopen. Zo is op deze grafiek te zien dat de Dow Jones Transportation index de afgelopen handelsdagen wel de dalende trend heeft ingezet, terwijl de Dow Jones index erg goed is blijven liggen.

Gezien het feit dat beide indices het meest van de tijd synchroon met elkaar lopen, kunnen we in dit geval wel spreken van een bijzondere situatie. Deze situatie wordt echter pas echt bijzonder op het moment dat deze divergentie ook de komende tijd aanhoudt. Het is daarom raadzaam om beide indices goed in de gaten te houden.