Block halving

De block halving, ook wel de halving genoemd, is een schaarstemechanisme van een cryptomunt, zoals de Bitcoin. Dat betekent dat het aanbod van een cryptomunt minder snel uitbreidt. Bij de Bitcoin halveert het aantal nieuwe bitcoins dat in omloop komt bijvoorbeeld.

Wat is een block halving?

Na een halving zullen minders dus nog maar de helft nieuwe bitcoins krijgen, als ze een blok op de blockchain openen. Ook wel de block reward genoemd.

Het algoritme van de Bitcoin is zo gebouwd, dat de halving na iedere 210.000 geopende blokken op de blockchain automatisch plaatsvindt. Dat is plusminus iedere 4 jaar.

Andere cryptomunten kunnen ook een halvingmechanimse in hun software hebben ingebouwd. Maar dat hoeft niet perse. Het is dus per munt verschillend of een halving plaats zal vinden.

Het effect van de halving

De block reward van Bitcoin was initieel 50 bitcoins per blok. Daarna werd dit 25 bitcoins per blok en nu is dit 12,5 bitcoins per blok tot mei 2020. Dan zal een volgende halving plaatsvinden. Hierdoor komen dus dus minder nieuwe bitcoins in omloop. En zoals de economische wet luidt: minder aanbod, zorgt voor een hogere prijs.

Dat is ook bij de Bitcoin het geval. Althans als je naar het verleden kijkt, want tot nu toe heeft iedere halving voor een stijgende prijs gezorgd. Toch bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.

Foto: iStock/phive2015

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws