Consensus protocol

Wat is een Consensus protocol?

Een consensus protocol is een bepaald algoritme dat ervoor zorgt op welke manier en volgens welke regels transacties op een blockchain worden goedgekeurd. Een consensus protocol is daarom een zeer belangrijk fundament van een blockchain en van cryptomunten.

Definitie van een Consensus protocol

Wikipedia geeft de volgende definitie: “Een consensus beslissing is een besluitvormingsproces binnen een groep waarin groepsleden een beslissing maken en afspreken om een beslissing in het belang van het geheel te ondersteunen. Consensus kan professioneel worden gedefinieerd als een acceptabele resolutie. Een die kan worden ondersteund, zelfs als dit niet de ‘favoriet’ van elk individu is. Consensus wordt gedefinieerd door Merriam-Webster. Ten eerste als een algemene overeenstemming en ten tweede als groepssolidariteit.”

Consensus protocol is een Engels woord en er is geen Nederlandse vertaling voor. Consensus betekent overeenstemming. Aangezien blockchains en cryptomunten een decentraal beleid hebben is het dus belangrijk dat er overeenstemming wordt bereikt tussen alle deelnemers, zodat de blockchain kan functioneren.

Doel van het Consensus protocol

Consensus protocolHet doel van een consensus protocol in de blockchain is om de blockchain soepel en eerlijk te laten verlopen, zodat deelnemers op de blockchain blijven. Dit door transacties op de blockchain te valideren en door nieuwe blokken van de blockchain te creëren.

Wanneer iemand een nieuw blok creëert zal het een beloning krijgen in de vorm van cryptomunten. Wanneer een transactie wordt gevalideerd, krijgt de node ook een beloning in de vorm van transactiekosten.

Daarnaast is het zaak van een consensus protocol om deze transacties en blokken snel en efficiënt te valideren en te creëren. Een blockchain moet immers op grote schaal kunnen werken wil het mainstream worden. Dit wordt omschreven als de ‘schaalbaarheids kwestie’.

Hoe werkt een Consensus protocol?

Een Consensus protocol kan op verschillende manieren werken. Er is overigens niet een manier die het beste is. De twee meest bekende protocollen zijn Proof of Work en Proof of Stake. Proof of Work is het enigste consensus protocol dat zich in de praktijk bewezen heeft. Echter is Proof of Stake in opkomst, omdat het veel energiezuiniger is en het beter bestand zou moeten zijn tegen hackers.

Daarnaast zijn er nog enkele consensus protocollen: Proof of Activity, Proof of Burn, Proof of Capacity, Proof of Elapsed Time, Proof of Importance, Proof of Believability, Delegated Proof of Stake en Byzatine fault tolerance.

Bron: Blockgeeks

Foto: iStock/BlackJack3D

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws