DAO

DAO is een afkorting voor Decentralized Autonomous Organization. Dit is een gedecentraliseerde organisatie die wordt bestuurd door een groep mensen met allen stemrecht. Met deze organisatie wordt vaak verwezen naar de DAO van Ethereum. Dit was de eerste DAO ooit op de blockchain. Helaas werd deze gehackt en zijn er miljoenen dollars gestolen van de betrokkenen.

Wat is een DAO?

Het is een organisatie die onafhankelijk van mensen wordt bestuurd. Mensen die betrokken zijn kunnen wel input geven aan de koers van de organisatie. Alleen managed deze organisatie zichzelf. Dit doet het door middel van smart contracts. Daarom volgt het de code die in het smart contract is opgesteld. Hierdoor is de autonome organisatie niet gevoelig voor personen die uit eigenbelang handelen.

Een Decentralized Autonomous Organization is een idee dat snel na de ontwikkeling van de Bitcoin speelde. Cryptomunten en platformen voor smart contracts kunnen de middenman overbodig maken. De DAO moet hiërarchisch management van een organisatie overbodig maken.

Geschiedenis

DAODe eerste DAO is opgericht op 20 april 2016. De open source code van deze is geschreven door Christoph Jentzsch. De tokensale haalde 150 miljoen dollar op en had meer dan 11.000 investeerders. De tokens waren ook verhandelbaar op handelsplatformen.

Het plan was dat deelnemers (de personen met DAO tokens) konden stemmen in welke projecten ze wilden investeren. Er wordt hier gebruik gemaakt van de ‘wisdom of the crowd’. Iedereen met de tokens en internet connectie kon deelnemen.

Het was niet mogelijk om in te grijpen wanneer er een fout in de code zat, omdat de code onomkeerbaar was. Uiteindelijk bleek er een fout in de code van de DAO te zitten. Een hacker herkende deze en heeft op 17 juni 2016 50 miljoen aan ethers gestolen.

Bron: Coindesk, Wikipedia

Foto: iStock/NicoElNino

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws