Verschil ICO en IPO

Een ICO en een IPO hebben hetzelfde principe. Ze zorgen namelijk voor de financiering van een bedrijf of project. Alhoewel, er zijn enkele significante verschillen tussen beiden.

De investering

Een ICO heeft als doel de financiering van een decentrale applicatie of cryptovaluta. Dit betekent dat er digitale goederen of digitale diensten worden gefinancierd. Als men deze financiert zal men in het bezit komen van de native cryptomunten of tokens van het project. Deze betalen meestal geen dividend.

Een IPO heeft als doel om een bedrijf te financieren. Bijna alle grote bedrijven, zoals Apple, Shell en Unilever, zijn door middel van een IPO gefinancierd. Als men deelneemt in een IPO zal men in het bezit komen van aandelen van het bedrijf. Deze betalen vaak wel dividend.

Regulering

Verschil ICO en IPOEen ICO is een vrij nieuw fenomeen en daarom is het in de meeste landen nog niet in de wet omschreven. Wel zijn vandaag de dag overheidsinstanties, zoals de SEC, bezig om ICO’s wel in de wet te omschrijven en zo te definiëren wat er wel en niet mag omtrent ICO’s.

Landen hebben een verschillende kijk op deze regulering, zo zijn ICO’s in China verboden.

Het concept van een IPO bestaat al heel lang en daarom is het duidelijk in de wet vastgelegd waar een bedrijf aan moet voldoen wil het zich financieren met een IPO.

Risico’s

Een ICO brengt grote risico’s met zich mee, omdat het nog niet is gereguleerd. Een groot deel van de ICO’s is uiteindelijk fraude. Daarom moet men zeer goed opletten waar men in investeert. Wanneer een ICO geen fraude is, is de kans nog steeds aanzienlijk dat het project mislukt en je de gehele investering verliest.

Een IPO is daarentegen minder risicovol. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat is het al goedgekeurd door de overheid. Daarom is de kans zeer klein dat het bedrijf op korte termijn failliet gaat. Het enige risico is de volatiliteit van de koers.

Toegankelijkheid

Een ICO kan democratischer worden beschouwd dan een IPO. Dit is zo, omdat een ICO vaak voor iedereen direct toegankelijk is. Als men zich registreert bij het project van de ICO en de juiste cryptovaluta heeft, kan men deelnemen aan de ICO.

Bij een IPO worden de aandelen van een bedrijf uitgegeven door grote zakenbanken. Deze banken helpen met de uitgifte van aandelen aan het publiek en deze banken helpen met het vinden van de juiste prijs. Deze banken hebben het recht om de aandelen als eerste te kopen.

Foto: iStock/Stas_V

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws