Marktwaarde

Wat is de marktwaarde?

De marktwaarde is de prijs waartegen men een aandeel of een cryptomunt kan kopen. De prijs verschilt door de tijd heen. Zo kan de prijs van een aandeel of van een cryptomunt stijgen, maar de prijs kan ook dalen. Vaak zijn er meerdere handelsplatformen waar aandelen of cryptomunten kunnen worden verhandeld.

De marktwaarde wordt meestal uitgedrukt in dollars of euro’s. De waarde wordt bepaald door de hoogste bieder. Wanneer ik een cryptomunt koop voor €10,- is de cryptomunt €10,- waard. Echter wanneer iemand dezelfde cryptomunt voor €12,- koopt, is de waarde van de cryptomunt €12,-.

Marktwaarde van aandelen

Bij aandelen is er bijna altijd maar één marktwaarde. Een aandeel Shell wordt bijvoorbeeld in Amsterdam en in London verhandeld. De prijs van deze is naar verhouding gelijk. Dit komt omdat de aandelenmarkt efficiënt is en daarom zijn er bijna geen arbitrage mogelijkheden.

Marktwaarde van cryptomunten

MarktwaardeBij cryptomunten is er niet één marktwaarde. Er zijn namelijk vele handelsplatformen waar cryptomunten worden verhandeld. Op het ene platform is de prijs hoger dan op de andere.

De crypto markt is daarom (nog) niet efficiënt en daarom bestaan er arbitrage mogelijkheden. Er zijn verschillende sites die een betrouwbare waarde weergeven voor cryptomunten. Een daarvan is coinmarketcap.com.

De Marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie is de prijs op een bepaald moment vermenigvuldigd met het totale aantal uitstaande aandelen of het totale aantal uitstaande cryptomunten. De marktkapitalisatie vertegenwoordigd daarom de totale waarde van een markt van bijvoorbeeld Ethereum. Alle Ethereum bezitters vertegenwoordigen bij elkaar een waarde van 59,7 miljard dollar op het moment van schrijven.

Foto: iStock/MicroStockHub

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws