Scaling

Wat is het ‘scaling problem’?

Op het moment is misschien wel het grootste probleem van cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum, dat ze de mainstream nog niet aankunnen. Ondanks dat de technologie en de munten veelbelovend zijn, zijn de munten vandaag de dag nog niet in staat om genoeg transacties uit te voeren. Zo kan Visa 1667 transacties per seconde uitvoeren. Willen cryptomunten mainstream worden dan moeten zij ook duizenden transacties per seconde uitvoeren.

Dit wordt ook wel het ‘scaling problem’ of de schaalbaarheid kwestie van blockchains genoemd. Ondanks dat er hard wordt gewerkt om dit probleem op te lossen, zijn cryptomunten vandaag de dag nog niet in staat om Visa te evenaren. De schaalbaarheid kwestie bestaat uit twee oorzaken. Ten eerste de tijd die nodig is om een transactie in een blok op de blockchain te stoppen. Ten tweede de tijd die nodig is om consensus te bereiken.

[banner id=”168486″]

Tijd voor transactie in een blok

Dit heeft te maken met het blok limiet van blokken op de blockchain. Bitcoin heeft bijvoorbeeld een block size van 1 MB. Elk blok op de blockchain kan daarom slechts 1 MB aan transactie data verwerken. Wanneer het druk wordt op de blockchain zullen sommige transacties heel erg lang duren, omdat er simpelweg niet genoeg capaciteit is om transacties te verwerken.

Tijd om consensus te bereiken

Dit heeft te maken met het consensus protocol van de blockchain. De nodes die een transactie valideren moeten het vandaag de dag nog allemaal met elkaar eens zijn. Hoe meer nodes, hoe langer dit proces duurt. 10 mensen gaan immers eerder met elkaar akkoord als 100 mensen. Hoe groter crypto-netwerken worden, hoe meer nodes de netwerken krijgen. Dit is een groot probleem.

Echter zijn er oplossingen en die worden vandaag de dag geïmplementeerd op de blockchain.

Oplossingen

ScalingEen veel gebruikte en effectieve oplossing om cryptomunten meer transacties per seconde uit te laten voeren, is om zoveel mogelijk transactie data van de main blockchain te halen. Dit heten off-chain transacties. Voorbeelden hiervan zijn het Lighting Network van Bitcoin of Plasma van Ethereum.

Daarnaast hebben sommige munten een grotere block size om meer transacties te verwerken, maar dit brengt nadelen met zich mee. Er moet dan namelijk veel bandwidth worden gebruikt door nodes.

Ook is een oplossing om nodes in verschillende kleinere groepen te plaatsen. Elke groep nodes is voor een aantal transacties verantwoordelijk. Eerst moesten 100 nodes een akkoord bereiken over 100 transacties. Deze 100 nodes worden nu in groepen van 10 verdeeld. Er zijn nu dus 10 groepen van 10 nodes die 100 transacties moeten valideren. Elke groep van 10 nodes hoeft zo slechts 10 transacties te valideren. Dit gaat sneller dan dan 100 nodes 100 transacties moeten valideren. Een voorbeeld hiervan is Sharding van Ethereum.

Bron: blockgeeks

Foto: iStock/Zapp2Photo

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws