Sell/Buy Wall

Een sell of buy wall is een fenomeen dat zich voordoet in het orderboek van een aandeel of een cryptomunt. Hoe kleiner de marktkapitalisatie van deze, hoe gevoeliger deze zijn voor het effect van een sell of buy wall. De crypto markt is relatief klein en is daarom gevoelig voor de effecten van een sell of buy wall. De aandelenmarkt is veel groter en daarom veel minder gevoelig voor sell of buy walls.

Sell Wall

Buy/Sell WallEen sell wall bestaat uit een hele grote groep verkooporders op een bepaalde koers. Hoe meer verkooporders op de koers, hoe groter de wall. Een grote wall is moeilijk te doorbreken. Door een sell wall neemt de  verkoopdruk enorm toe en drijft de prijs omlaag.

Bijvoorbeeld wanneer er een sell wall is en men wilt een cryptomunt verkopen. Men zal de verkooporder voor de sell wall moeten plaatsen om de cryptomunt te verkopen. Als de order achter de sell wall wordt geplaatst, zal de cryptomunt waarschijnlijk niet worden verkocht op korte termijn. De sell wall is immers moeilijk te doorbreken.

Daarnaast kan een grote sell wall voor angst aan de koop kant zorgen. Hierdoor kan een persoon bijvoorbeeld afzien van een kooporder, omdat de koers waarschijnlijk niet hoger komt dan de sell wall.

Wanneer een sell wall zeer groot is en de kopers deze niet kunnen doorbreken, kan het sentiment op de markt keren. Een sell wall kan dan ook worden gebruikt om de koers van een cryptomunt te manipuleren. Een whale is makkelijk in staat om een sell wall te creëren en zo de prijs van een cryptomunt te manipuleren om vervolgens op een lagere koers in te stappen.

Buy wall

Een buy wall is het tegenovergestelde van een sell wall. Bij een buy wall is er een grote groep kooporders geplaatst op een bepaalde koers. Er is dus een groot groen vlak en een klein rood vlak in het orderboek te zien. Bij een buy wall zijn er meer kooporders dan verkooporders en hierdoor zal het sentiment positief zijn gestemd. De koers zal daarom stijgen. Waar een sell wall een plafond voor de koers aangeeft, geeft een buy wall een bodem aan.

Sell Wall

Fake walls

Een buy of sell wall kan natuurlijk ontstaan doordat er veel koop of verkooporders ontstaan door onderliggende fundamentele factoren. Deze walls hebben vaak geen verticale lijn omhoog (zoals op de afbeelding), maar gaan meer schuin omhoog.

Een wall zoals op de afbeelding is vaak het gevolg van manipulatie van de koers. Deze wordt een fake wall genoemd en wordt vaak veroorzaakt door een whale.

Bron: Smartoptions

Foto: Reddit, iStock/ipopba

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws