Stop loss order

Wat is een stop loss order?

Een stop loss order is een soort limit order. Men plaatst de order en vervolgens moet deze zichzelf uitoefenen, als er aan de voorwaarde van de prijs is voldaan. De order hoeft dus niet per se te worden uitgeoefend. Een stop loss is een defensieve order om verlies op een positie te beperken.

Een stop loss order werkt als volgt: De order verkoopt een bepaald aantal effecten wanneer de prijs van het effect de limiet van de order bereikt. Deze prijs ligt altijd lager dan de huidige prijs van het effect.

Bijvoorbeeld als een cryptomunt €20,- waard is. Wanneer ik de order op €18,- plaats, zal de cryptomunt worden verkocht wanneer de koers van de munt €18,- is. Dit voorkomt een groter verlies.

Wanneer plaats ik een stop loss order?

Stop loss orderEen stop loss order wordt geplaatst om het neerwaartse prijs risico te verminderen. In het bovengenoemde voorbeeld beperkt men het neerwaartse risico tot en met €2,-. De stop loss is zeer nuttig geweest als de koers verder zou dalen, want nu kan ik de cryptomunt terug kopen voor een lagere prijs.

Bij een stop loss heeft men een bepaald prijsdoel in gedachte waar men denkt dat de prijs verder zal dalen en voorlopig niet meer zal stijgen. Wanneer de order wordt uitgeoefend en de prijs verder daalt, kan men profiteren om vervolgens een product tegen een lagere prijs terug te kopen.

Het gevaar van een stop loss order

Een stop loss order hoeft echter niet altijd te werken zoals het boven geschetste scenario. Wanneer men de order op €18,- plaatst en de koers van de cryptomunt bijvoorbeeld dipt op €17,80. De stop loss order wordt hier uitgeoefend. Wanneer de prijs van de cryptomunt nu toch verder stijgt, boven de €20,-, is de order nadelig geweest, want men moet de cryptomunt tegen een hogere prijs terug kopen.

Het juiste prijsdoel stellen voor een stop loss order is daarom cruciaal. Vaak wordt er geadviseerd om stop loss orders niet op ronde getallen te plaatsen, maar juist iets lager. Afhankelijk van de volatiliteit in de markt.

Foto: iStock/ipopba

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws